Poluarea din spatele tehnologiei

1310

Tehnologiile de stocare a informaţiilor și consumul de energie asociat acestora au un impact negativ asupra climei, impact care va crește din ce în ce mai mult pe măsura creșterii numărului de utilizatori de internet, potrivit unui raport Greenpeace. 

Stocarea de informaţii este practic invizibilă, iar acestea sunt la îndemâna oricui printr-o simplă apăsare a unor taste, însă în spatele acestei tehnologii se află sute și mii de servere care, pentru a funcţiona, au nevoie de energie. Acestea produc 2% din emisiile globale de dioxid de carbon, responsabile de schimbările climatice, potrivit Greenpeace, notează time.com.

Potrivit raportului, emisiile de dioxid de carbon din spatele tehnologiei informaţiei reprezintă aproximativ același procent ca și cele din domeniul aviaţiei. Se estimează că procentul actual, de 2%, va crește până la peste 60% în următorii 5 ani, datorită eforturilor marilor companii precum Facebook de a facilita accesul la internet în orice colţ al lumii. Analiștii spun că utilizarea datelor se va tripla între anii 2012 și 2017, ajungând la 121 exabytes, adică 121 de miliarde de gigabytes.

Partea pozitivă a acestei situaţii este că unele companii de IT au luat deja măsuri în ceea ce privește micșorarea emisiilor de carbon. Una dintre acestea este Apple, care s-a angajat să folosească doar energie regenerabilă. Această companie va folosi energie solară pentru centrele sale din Carolina de Nord, energie solară și geotermală pentru cele din Nevada și energie eoliană pentru cele din Oregon și California.

Facebook este altă companie care va lua măsuri în acest sens. După ce a fost criticată din cauza faptului că mai mult din jumătate din energia pe care o folosește provine din carbon, s-a angajat să folosească energie regenerabilă pentru centrele sale de date, care se înmulţesc din ce în ce mai mult. Faptul că aceste companii au luat deja măsuri pentru a micșora impactul negativ asupra climei este un pas înainte.

În schimb, există și companii care nu au făcut nimic în această direcţie. Twitter, spre exemplu, nu are centre proprii și „împrumută” energie de la alte companii, dar a refuzat să furnizeze informaţii despre tipul de energie pe care îl folosește. Greenpeace susţine ideea că, dat fiind faptul că Twitter este atât de folosit de ziariști, activiști și alţii, în curând vor fi presaţi să fie transparenţi în ceea ce privește energia pe care o folosesc, dar și să treacă de partea celor care susţin folosirea energiei regenerabile.