Fenomene meteo extreme din ultima săptămână

49

Vara aceasta, meteorologii au sarcina neplăcută de a fi purtătorii unor veşti din ce în mai proaste. De la caniculă şi secetă extremă, la ploi torenţiale şi taifunuri, întreaga planetă pare să fie prinsă într-o luptă pentru supravieţuire în condiţii meteo extreme.

Vara aceasta, meteorologii au sarcina neplăcută de a fi purtătorii unor veşti din ce în mai proaste. De la caniculă şi secetă extremă, la ploi torenţiale şi taifunuri, întreaga planetă pare să fie prinsă într-o luptă pentru supravieţuire în condiţii meteo extreme.

După ce, săptămâna trecută, mai mult de jumătate din teritoriul arabil al Statelor Unite a fost declarat „zonă calamitată", marţi a venit rândul guvernului chilian să declare că aproape o treime din cele 108 comune chiliene se află în stare de urgenţă din cauza secetei. Nu mai puţin de zece dintre acestea au fost declarate „zone de catastrofă".

În aceeaşi zi, în cealaltă parte a lumii, la Johannesburg (Africa) a început să ningă, pentru prima dată din 2007, determinând închiderea mai multor posturi de frontieră, relatează AFP. În Africa de Sud, ninsoarea cade în general doar pe lanţurile muntoase, la mari altitudini.

China este sub ameninţarea unui taifun care ar putea avea cea mai mare intensitate înregistrată de vreun astfel de fenomen din 2005 încoace, informează AFP. Preventiv, în provincia Zhejiang, 256.000 de persoane au fost deja evacuate marţi după-amiază şi încă alte 400.000 de persoane vor fi evacuate din regiunile de lângă Shanghai. În luna iulie, China s-a confruntat cu cele mai violente ploi din ultimii 60 de ani. Circa 79 de persoane au murit în intemperii, numai în Beijing.

Ploile musonice care s-au abătut în ultimele zile şi asupra insulelor Filipine, au paralizat activitatea în capitala Manila. Conform bilanţului provizoriu, anunţat marţi de autorităţile locale, 53 de persoane au murit pe tot teritoriul ţării.

România se află încă sub jugul temperaturilor extrem de ridicare, luni înregistrându-se maxime istorice de temperatură în municipiul Sibiu, unde staţia meteo a înregistrat un maxim de 36,4 grade. Staţia meteo de la Bâlea Lac a măsurat un maxim istoric de 21,3 grade, cu 4,3 grade mai mult faţă de vechiul record de temperatură, de 17,6 grade, înregistrat în 1980, conform Agerpres. „Este vorba de maxime comparate cu valorile zilnice ale mediilor anuale de până acum,” a explicat Mihaiela Stăncescu, Şeful Serviciului Regional de Prognoză Transilvania-Sud Sibiu.

De asemenea, în Severin şi Dâmboviţa rezervele de apă au scăzut drastic, astfel că autorităţile au fost nevoit să raţionalizeze consumul de apă. Locuitorii primesc apă doar 9 ore pe zi, până când vor reveni ploile.

Conform estimării Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă până în 20 august, vremea ar trebui să se răcească în următoarele zile în România, media temperaturilor maxime urmând să ajungă, în jurul datei de 12 august, la 24 de grade în Dobrogea şi 25 de grade în Muntenia.