5 obiceiuri pentru a face din dimineaţă cel mai eficient moment al zilei

2456

Pentru cei mai mulţi oameni, primele ore ale dimineţii înseamnă doar un mic dejun pe fugă şi drumul prea lung până la serviciu, cu numeroase blocaje în trafic.

Pentru alţii însă, dimineaţa reprezintă cel mai eficient timp al zilei, în care reuşesc să aibă energie şi să rezolve probleme importante ale zilei. Specialiştii în managementul timpului au urmărit programul zilnic al persoanelor eficiente şi au observat câteva dintre obiceiurile lor.

Concluzia specialiştilor a fost că eficienţa din primele ore ale dimineţii poate fi explicată prin faptul că se evită întreruperile din timpul zilei, iar motivaţia pentru a face ceva este mai mare atunci când mintea şi trupul sunt odihnite.

Primul obicei al oamenilor eficienţi este de a începe cu lucrurile cele mai importante. Pentru cei mai mulţi dintre noi, acestea nu sunt verificarea e-mailurilor sau conectarea la reţelele de socializare, deşi sondajele de opinie arată că ziua occidentalilor începe cu deschiderea computerului. În schimb, pregătirea unei prezentări pentru serviciu, întocmirea unui raport detaliat sau redactarea unui eseu sunt sarcini ce pot fi rezolvate eficient dimineaţa.

Al doilea obicei este de a avea o oră sacră. Fie că este vorba de rugăciune, studiu biblic sau meditaţie, aceasta este ora în care ne putem deconecta mental, psihic şi spiritual. Scopul acestui timp este de golire a minţii de problemele cotidiene şi de concentrare asupra lui Dumnezeu şi a lucrurilor importante în viaţă. Aici poate fi inclusă şi citirea sau ascultarea unui material motivaţional.

Al treilea obicei este de a mânca un mic dejun sănătos. Combinaţia potrivită de cereale şi fructe ajută metabolismul şi eliberează energie până la prânz.

Al patrulea obicei este de a face exerciţii fizice. Acest obicei are două beneficii. Pe de o parte, exerciţiul fizic accelerează metabolismul şi ajută la consumarea caloriilor mai repede pe parcursul zilei. Pe de altă parte, finalizarea unui set de exerciţii ne oferă, psihologic, o victorie care ne motivează să fim mai eficienţi în celelalte activităţi.

Al cincilea obicei este de a-ţi stimula creierul. Este bine ca fiecare dimineaţă să înceapă cu activităţi care să provoace mintea, precum rebusuri, Sudoku, jocuri logice sau teste psihologice.