La 24 de ani, și-a sacrificat viaţa pe câmpul muncii

219

Ultimul mesaj transmis pe o reţea socială de Mita Diran, o tânără de numai 24 de ani, a fost că muncește de câteva zeci de ore în continuu și încă mai poate. La scurt timp după ce făcut acest anunţ, ea s-a prăbușit pe podea și a intrat în comă, scrie NY Daily News.

 

Mita era copywriter la Agenţia de Publicitate Young & Rubicam Indonezia. Tânăra lucra adesea ore suplimentare, peste programul normal de muncă, iar mărturie pentru acest obicei stau mai multe mesaje legate de această practică, publicate de ea pe reţeaua socială Twitter. În ultimul său mesaj postat pe acest canal, Mita scria: „30 de ore de muncă și încă rezist" („30 hours of working and still going strooong").

Tatăl ei a fost cel care a anunţat tragica veste că Mita a intrat în comă, în urma epuizării prin muncă. Pe contul lui de pe reţeaua de socializare Path, acesta a anunţat că tânăra „a intrat în colaps după ce a lucrat în continuu peste program timp de trei zile", scrie Gwaker. La numai o oră de la acest mesaj tulburărtor, un angajat al tatălui Mitei a transmis vestea că tânăra a decedat. Potrivit anunţului acestuia, tânăra ar fi murit din cauza timpului în exces petrecut peste programul normal de muncă, dar și din cauza consumului unei băuturi energizante denumite Kratiang Daeng, cunoscută și drept „Red Bull Thailandez". „Vă rog, cunoașteţi-vă graniţele propriului corp și nu vă împingeţi limitele prea tare", a adăugat cel care a anunţat vestea tragică.

Compania la care lucra Mita a adus un omagiu prin intermediul Facebook tinerei angajate pe care tocmai au pierdut-o. Ei au anunţat că nu vor lucra în ziua înmormântării Mitei, pentru a o conduce pe aceasta pe ultimul drum și pentru a-i aduce respectele cuvenite.

Mita nu este singura tânără care și-a sacrificat viaţa pentru muncă. Recent, la sfârșitul lunii august a acestui an, un alt tânăr de numai 21 de ani, Moritz Erhardt, intern la Bank of America Merrill Lynch, a fost răpus de lucrul peste program, după ce a lucrat patru zile și trei nopţi neîntrerupt. În România, cel mai cunoscut caz de deces în urma epuizării la locul de muncă este, probabil, cel al Ralucăi Stroescu, manager de audit la compania Ernst & Young. Tânăra a fost găsită moartă în propriul apartament. În braţele sale ţinea mai multe dosare de la firmă, scrie 9am.

Pericolele muncii până la epuizare îi ameninţă, deopotrivă, pe angajaţi și pe angajatori și companie. Studiile efectuate în acest sens au arătat că obiceiul de a lucra peste program poate periclita sănătatea fizică și psihică a celui care muncește în exces. În același timp, această practică poate afecta viaţa socială a angajatului, alterând relaţiile sale cu familia, cu partenerul de viaţă și cu prietenii. Pe de altă parte, compania este expusă unui risc important din cauza obiceiului angaţilor săi de a sta peste program. Potrivit cercetărilor, din cauza acumulării oboselii pe fondul muncii în exces, angajaţii ar putea lua decizii riscante pentru companie. Totodată, angajaţii ar putea deveni neproductivi, fiind tentaţi să se implice în activităţi care nu au legătură cu serviciul, precum verificarea conturilor de pe reţelele sociale.