Încălzirea globală ar putea aduce uragane în Europa

255

Europa va fi victima uraganelor de tipul Sandy din SUA (2012) - cel mai distrugător uragan şi cu cele mai multe victime - la sfârşitul secolului, din cauza schimbărilor climatice, conform studiilor Institutului Regal de Meteorologie din De Bilt (Olanda).

Reindert Haarsma, de la Institutul Regal de Meteorologie din De Bilt – Olanda şi colegii săi au simulat un model climatic pentru anii 2094-2098, luând în calcul o cantitate modestă de gaze cu efect de seră, acele gaze care contribuie la schimbarea climatică. Aceştia au constatat că uraganele, care s-ar forma la est în Atlanticul tropical, ar lovi Europa de Vest. Schimbarea aceasta ar fi cauzată de faptul că zona de est a Atlanticului s-ar încălzi şi ar avea suficientă umiditate pentru formarea uraganelor, informează descopera.ro.

La ora actuală, uraganele se formează în Atlanticul tropical de vest, lovind în felul acesta coasta de est a Statelor Unite, ajungând doar ocazional în Europa, împinse de curenţii jet. Însă, conform modelului climatic simulat, situaţia s-ar schimba, afectând din ce în ce mai mult vestul Europei, ca de pildă coasta de vest a Spaniei şi a Franţei, unde numărul uraganelor anuale va creşte de la 1 la 6.