Inundaţiile din Thailanda duc la panică

17

Premierul Thailandei a intervenit public vineri, 14 octombrie, pentru a-i reasigura pe locuitorii capitalei cu privire la criza inundaţiilor. Unul dintre miniștrii guvernului stârnise panică după ce a dat o avertizare de evacuare.

Ministrul știinţei a participat joi seara la o conferinţă de presă unde a anunţat că suburbiile din nordul Bangkok-ului se află sub riscul inundaţiilor sub ape de un metru. Ulterior autorităţile au intervenit afirmând că situaţia este sub control. Premierul Yingluck Shinawatra a spus că „Nivelul apei este stabil și nu crește. Așa că aș dori să cer locuitorilor să nu intre în panică."

Criza care ar putea urma ar fi una a apei curente pentru capitala ţării. Rezidenţii au luat cu asalt supermarketurile golind rafturile de mâncare conservată și neperisabilă. Alte obiecte foarte căutate au fost cele din kituri de supravieţuire, precum lanternele. Mulţi rezidenţi și-au lăsat mașinile în parcările supraterane.

Ploile musonice din Thailanda au fost neobișnuit de puternice în acest sezon, fiind considerate cele mai mari din ultimele decenii. Deja au dus la pierderea a 289 de vieţi omenești, au distrus ogoarele și au inundat sute de fabrici, case și cartiere, afectând milioane de oameni. Aproximativ 110.000 people sunt sinistraţi. Inundaţiile au adus pagube și în alte ţări din regiune cum ar fi Vietnam sau Cambodgia. În Cambodgia sunt cele mai grave inundaţii din ultimii 10 ani.