Papa Francisc începe lupta împotriva încălzirii globale

477

Papa a vorbit de multe ori despre nevoia de a proteja pământul și toată Creaţia, ca parte dintr-un mesaj mai amplu despre mediu și încălzirea globală. Asta nu a cauzat prea multe controverse, însă în prezent papa lucrează la o enciclică despre degradarea mediului și schimbările climatice cauzate de om, alarmându-i pe conservatorii care nu vor ca Biserica să fie o voce pentru o cauză în care nu cred.

În anticiparea acestui efort, oficialii Vaticanului pun la cale o întreagă campanie pentru a crea momentul propice când papa le va cere liderilor lumii să pună în aplicare acordul ONU pe această temă, stabilit în luna decembrie. Acordul îi cere fiecărei ţări să adopte legi dure pentru a tăia emisiile de carbon.

În SUA, enciclica va fi însoţită de o campanie de 12 săptămâni, în care episcopi catolici ridică problema încălzirii globale în predici, interviuri de presă și editoriale în publicaţiile scrise.

NYTimes scrie că acest efort a început deja să indispună un anumit număr de conservatori americani, printre care și membri ai Institutului Heartland, un grup libertarian întemeiat de Fundaţia Charles G. Koch, care este condusă de fraţii Koch, industrialiști care se opun politicilor climatice.

„Sfântul Părinte este dus în eroare de experţii de la Naţiunile Unite care nu îi merită încrederea“, crede Joseph Bast, președintele Institutului Heartland. „Deși sunt sigur că intenţiile papei sunt bune, le va face enoriașilor și întregii lumi un deserviciu punându-și autoritatea în spatele agendei climatice neștiinţifice a ONU.“

Alţi conservatori catolici intelectuali, care prevăd că poziţionarea papei va crea momentul propice pentru studiile care indică către impactul uman asupra încălzirii globale, au publicat deja articole în care le aduc aminte catolicilor că opiniile papei în domeniul știinţific nu sunt neapărat corecte și nici nu obligă la nimic. Frica lor are un fundament. „Papa este mai mult decât un lider al bisericii, este un lider politic, în special în America Latină. Tinerii de aici îl urmăresc îndeaproape“, comentează Romina Picolotti, președinte al Centrului pentru Drepturile Omului și Mediu din Argentina.

Cea mai anticipată mișcare a papei este discursul programat pentru luna septembrie, în faţa Congresului american. Papa a fost invitat să ţină acest discurs de către republicanul John A. Boehner, spre dezamăgirea și uimirea colegilor săi de partid, majoritatea punând la îndoială fenomenul încălzirii globale. Discursul va exercita un impact puternic având în vedere că 30% dintre membrii Congresului sunt catolici și formează cel mai mare grup religios, dar mai ales în perspectiva alegerilor prezidenţiale, unde acest subiect va fi unul de interes maxim.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.