Următoarele trei locuri unde ar putea lovi un cutremur

1826

Cutremurul din Nepal a survenit ca un șoc pentru majoritatea oamenilor, mai puţin pentru specialiști. Aceștia se așteptau la un asemenea dezastru, iar acum seismologii spun care sunt alte câteva locuri unde s-ar putea petrece următorul cutremur.

Cu doar o săptămână înainte de cutremurul din Nepal, 50 de seismologi și oameni de știinţă din toată lumea se adunaseră la Kathmandu pentru a ajuta autorităţile din zonă să se pregătească pentru un cutremur. „A fost genul de coșmar care trebuia să se adeverească“, spune seismologul James Jackson, de la Universitatea Cambridge. „Din punct de vedere fizic și geologic, ce s-a întâmplat este exact ce ne așteptam să se întâmple.“ Dar nu se așteptau ca un cutremur să se producă atât de repede.

Acum, seismologii spun că sunt alte câteva locuri în lume unde există riscul să se întâmple un cutremur cel puţin la fel de devastator precum cel din Nepal. Teheranul este primul pe listă. Capitala iraniană se află la intersecţia dintre trei falii majore. Capitala este construită pe sediment relativ nou care nu va susţine clădirile la cutremur, clădiri care oricum nu au fost construite cu această intenţie, scrie Time. Ca o măsură de reducere a riscului în caz de cutremur, autorităţile au creat beneficii financiare în 2010 pentru a încuraja 5 milioane de iranieni să părăsească orașul. Cu toate astea, orașul continuă să se dezvolte, iar riscul unui cutremur cu o magnitudine de cel puţin 6 grade pe scara Richter este de 90%.

Istanbul este al doilea oraș pe listă. Mai mult de 100.000 de oameni au murit din cauza cutremurelor din secolul XX, conform datelor Băncii Mondiale. Turcia a investit în asigurarea clădirilor din Istanbul, însă cei mai mulţi rezidenţi locuiesc în clădiri care nu respectă normele de construcţie. Un studiu din 2000 arată că există un risc de 60% ca un cutremur de 7 grade pe scara Richter să lovească capitala până în 2030.

Los Angeles este al doilea oraș cu cea mai mare populaţie din Statele Unite. Autorităţile au dedicat numeroase resurse pentru a preveni un dezastru umanitar în cazul unui cutremur, însă asta nu poate garanta că lucrurile nu vor ieși de sub control. Conform Societăţii Geologice a SUA există două șanse din trei ca un cutremur de cel puţin 6,7 grade să lovească până în 2038. Riscul ca un cutremur în zonă să aibă o magnitudine de 8 grade pe scara Richter este de doar 7%, însă acesta ar putea duce la 1.800 de morţi, 50.000 de răniţi și la pagube de 200 de miliarde de dolari.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.