Cum să fii mai productiv atunci când lucrezi de acasă

615

Dezvoltarea industriilor bazate pe internet a dus la apariţia unor locuri de muncă la care, în urmă cu doar 15 ani, mulţi puteau numai să viseze. Multe dintre aceste joburi permit munca din confortul propriului cămin. Însă acest lucru s-ar putea să nu se dovedească întotdeauna cea mai productivă opţiune.

Mulţi antreprenori, mai ales cei aflaţi în faza de început a afacerii lor, nu au un birou de lucru, ci lucrează de acasă. Însă, în ciuda confortului și a economiei de timp, care vin odată cu munca la domiciliu, există și câteva dezavantaje puternice. Incapacitatea de concentrare, din cauza numeroaselor lucruri care solicită atenţia, precum și lipsa interacţiunii sociale cu colegii de muncă și lipsa unui orar fix pot să fie obstacole în calea productivităţii. Revista Time propune câteva tactici pentru a-ţi crește productivitatea când lucrezi de acasă.

Fixează-ţi limite. Rezistă ispitei de a da telefoane în interes personal sau de a face diverse treburi prin casă în timpul orelor în care ar trebui să lucrezi. Poartă-te ca și cum casa ta nu mai este „acasă“ în timp ce te afli în orarul de muncă.

Ia o pauză de masă. Când lucrezi de acasă riscul de a mânca în continuu ce găsești prin frigider este destul de ridicat. La fel ca și riscul de a munci fără întreruperea aceea sănătoasă care ţi-ar împrospăta fluxul gândirii.

Îmbracă-te ca pentru job. Poate că ţi se pare un sfat neserios, însă a lucra în pijamale îţi poate diminua sensibil productivitatea dacă te va face să te simţi mai relaxat decât ar fi cazul într-o zi de lucru.

Fă-ţi o rutină. A avea câteva obiceiuri mici, pe care să le practici în mod regulat atunci când lucrezi, te poate ajuta să intri în atmosfera de lucru mai ușor decât crezi și te poate încuraja să reziști tentaţiei de a-ţi găsi scuze pentru a lucra mai dezorganizat.

Elimină lucrurile care te-ar putea distrage. Evită să păstrezi prin preajmă lucruri care ţi-ar deturna atenţia de la munca ta. Un televizor deschis sau poate copiii jucându-se pe podea te pot face să uiţi că prioritatea momentului era lucrul tău.

Ieși din „birou“. Îţi va prinde bine ca, deși lucrezi acasă, să iei câte o pauză de aer, în care să te deconectezi, să îţi iei „doza de verde“ și să te reîntorci la lucru cu forţe proaspete și creativitate reînnoită.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.