Patru rezoluţii ecologice pentru 2014

28

Acţiunile mici, dar de efect, legate de modul în care ne putem conserva planeta ar trebui să ocupe un loc important pe lista rezoluţiilor pentru nou an, deoarece întreaga noastră existenţă depinde de sănătatea mediului înconjurător.

Iată câteva rezoluţii simple, prietenoase cu natura, pe care le poţi adopta începând cu 2014:

1. Nu arunca, dăruiește. Dacă ai diverse lucruri pe care nu le mai folosești, de la aparate electronice și electrocasnice vechi până la bicicleta și vechiul cărucior sau pat al copilului, poţi oferi aceste obiecte unor persoane care știi că ar avea nevoie de ele sau le poţi dona unor centre de caritate. De asemenea, poţi vinde aceste produse prin intermediul site-urilor specializate cu licitaţiile online, sugerează Mother Nature Network.

2. Mai puţine sticle de plastic cumpărate. Apa îmbuteliată ajunge să coste chiar și de 2.000 de ori mai mult decât apa de la chiuvetă, însă costul ridicat nu este o certitudine că apa pe care o cumperi la sticlă de plastic este lipsită de pericole. Pe lângă faptul că plasticul poate crește concentraţia de substanţe chimice nocive a apei, întregul proces de îmbuteliere conduce la irosirea multor resurse, scrie Back 2 Tap. Aceeași cantitate de petrol utilizată de un milion de mașini în decursul unui an este utilizată pentru a produce cantitatea de sticle de plastic pentru apă, necesară într-un an. O alternativă la apa îmbuteliată este investirea într-un filtru pentru purificarea apei de la robinet.

3. Folosește sacoșele reutilizabile eco, din material textil, în locul pungilor de plastic. Nu mai puţin de un milion de pungi de plastic sunt folosite la nivel mondial în doar 60 de secunde, scrie How Stuff Works. Miliarde de astfel de pungi ajung la gunoi în fiecare an. Doar 14 astfel de pungi irosite conţin suficient petrol pentru ca un automobil să se deplaseze 1,6 kilometri. Descompunerea unei astfel de pungi se poate realiza doar într-un timp foarte îndelungat, iar reziduurile toxice ale acestor produse dispar la câţiva ani de la descompunere.

4. Micșorează consumul de carne. Potrivit unui raport din 2011, efectuat de Enviormental Working Group, „dacă fiecare american ar renunţa la carne și brânză pentru o singură zi pe săptămână, rezultatul ar fi echivalentul micșorării traficului cu 7,6 milioane de mașini", scrie Huffington Post. Mai mult, pentru a produce un singur hamburger, sunt folosite aproape 2.400 de litri de apă, conform Agenţiei pentru Protejarea Mediului din SUA.