Cacaua din ciocolată luptă împotriva bolilor degenerative

212

Cacaua poate proteja creierul împotriva bolilor neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson, susţine un studiu recent, care explică mecanismele moleculare ale acestei protecţii.

Cacaua este bogată în antioxidanţi, care au un puternic efect benefic asupra organismului. Este un fapt cunoscut. Flavonoizii care se găsesc în cacao protejează neuronii împotriva degenerării şi a demenţei. Apoi, polifenolii, care împiedică formarea radicalilor liberi, luptă împotriva îmbătrânirii pielii. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, și cum acţionează aceşti compuşi pentru a proteja creierul, notează Medical Daily.

Cercetătorii de la Universitatea L'Aquila, Italia au creat modele celulare ale bolii Alzheimer şi le-au tratat cu plăcile Aß şi cu peptidele Aß, asociate neurodegenerării. Apoi le-au aplicat polifenoli acestor celule, descoperind că produc BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), substanţă care previne decesul celular şi ajută la dezvoltarea neuronală. „Studiile noastre indică pentru prima dată că aceşti polifenoli din cacao nu acţionează doar ca antioxidant, ci şi că activează producerea de BDNF, prevenind astfel decesul neuronal", a declarat Annamaria Cimini, coordonatorul studiilor.

Deoarece experimentele s-au efectuat pe celule umane izolate, oamenii de ştiinţă nu sunt încă edificaţi cu privire la câtă cacao este necesară pentru obţinerea unui tratament eficient împotriva bolilor neurodegenerative. De asemenea, cercetătorii avertizează că, deşi cacaua ajută şi la eliminarea tusei persistente, la reducerea riscului de atac de cord şi de accident vascular, supraconsumul, provocat de stimularea enkefalinei, duce în cele din urmă la dependenţă.

Recomandarea consumului de ciocolată ca urmare a beneficiilor asociate consumului de cacao trebuie să ţină cont şi de faptul că varietatea sortimentelor de ciocolată implică şi o varietate proporţională de alte ingrediente (cum ar fi zahărul şi grăsimile) a căror ingestie poate dezechilibra balanţa beneficiilor. O analiză Semnele timpului semnată de dr. Robert Ancuceanu provoacă la o evaluare onestă a avantajelor şi dezavantajelor consumului de ciocolată. Află şi tu Adevărul despre ciocolată – otravă sau elixir?