Planeta are suficientă apă pentru nevoile omenirii

59

Planeta deţine suficientă apă pentru dublarea producţiei de alimente necesare omenirii. Informaţia a fost făcută publică în cadrul World Water Congress ce are loc zilele acestea în Brazilia.

Rezervele asigură necesarul pe următoarele decenii, marea problemă fiind nu rezervele naturale ci exploatarea ineficientă a acestora. „Există suficientă apă pentru a susţine producţia de alimente, energie și pentru consumul industrial pentru secolul 21", s-a arătat într-un raport în cadrul celei de-a 14-a ediţii a congresului, și mediatizat într-o ediţie specială a publicaţiei Water International.

Lipsa apei în anumite regiuni a fost recunoscută în raportul pregătit de Challenge Program on Water and Food (CPWF), dar s-a subliniat și faptul că existe suficiente rezerve în alte regiuni. Singura condiţie ar fi un consum echilibrat și o exploatare eficientă a rezervelor. „În ultimă instanţă este o provocare pentru politicieni, nu o îngrijorare cu privire la resurse", a spus Alain Vidal, reprezentant al CPWF. „Cu îmbunătăţiri modeste putem genera de 2-3 ori mai multe alimente decât producem azi." Problema cea mai stresantă este dublarea producţiei de alimente pentru o populaţie despre care se crede că va atinge pragul de 9,5 miliarde în anul 2050.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani și a beneficiat de aportul unor experţi din 30 de ţări, fiind „cel mai cuprinzător demers de evaluare a modului în care societăţile umane rezolvă nevoia crescândă de apă." Au fost evaluate rezervele din 10 bazine riverane din Asia, Africa și America de Sud.