Prognoză pentru România: fenomene meteorologice tot mai violente

272

    România va cunoaşte, în următorii ani, "fenomene meteorologice tot mai frecvente şi mai violente", dar şi "precipitaţii de proporţii", a afirmat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-o conferinţă de presă la Sibiu, relatează ziarul Gândul.

    Conferinţa organizată cu prilejul deschiderii celei de-a şasea Conferinţe Europene de Meteorologie, a demarat cu declaraţia Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a spus că România s-a confruntat în ultimii cinci ani cu precipitaţii de amploare, care, potrivit statisticilor, nu erau aşteptate decât o dată la 100, 150 sau 200 de ani.

    Despre aceste fenomene, directorul ANM a spus că ele sunt o consecinţă a "efectului de seră". "Schimbările climatice din ultima perioadă sunt determinate de efectul de seră suprapus peste cauzele naturale ale încălzirii. În următorii ani ne putem aştepta la precipitaţii tot mai abundente, tot mai însemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor înregistra vor fi din ce în ce mai violente şi mai frecvente", a spus Sandu.

    "În acest an, din 12 iunie până în 18 august, nu a existat nicio zi în care să nu avem cod galben, fie de caniculă, fie de ploi abundente. Din iulie suntem membri deplini ai unui sistem mondial de sateliţi care ne permite să prevedem astfel de fenomene cu puţin timp înainte ca ele să se producă, lucru care este foarte important. Acest sistem, chiar şi în acest an, a salvat vieţi, sate şi comunităţi, datorită faptului că putem să anunţăm din timp astfel de fenomene", a declarat ministrul Borbely.