Raiul de pe acoperişul blocului (FOTO)

334

Deasupra străzilor gri şi plictisitoare, grădini edenice cresc pe acoperişurile mai multor blocuri din Statele Unite, Europa şi Japonia, unde oamenii au parte de o oază de linişte şi calm. Acesta este un trend în creştere care, din fericire, se extinde şi în România.

În Milano, acoperisșul unui imobil cu 87 de etaje impresionează cu vegetaţia sa de 1.000 de plante şi copaci care absorb dioxidul de carbon din aer. În Germania şi în Elveţia este obligatoriu ca orice clădire cu acoperiş plat, care obţine aprobare pentru construcţie, să îl facă „verde".

Şi în România au apărut câteva firme care vor să înverzească blocurile gri. Spre exemplu, cei de la Greenroof au instalat în 2010, în cadrul unui proiect pilot în capitală, opt astfel de acoperişuri verzi în staţiile de troleu şi tramvai.

Aplicate pe blocuri şi case, ele funcţionează la fel ca un sistem de izolaţie termică, dar şi fonică, un substrat de 12 centrimetri poate reduce sunetul cu 40 de decibeli. Un metru pătrat de astfel de acoperiş costă între 50 şi 100 de euro.

Sursa: Daily Mail