Războaiele pentru apă, o realitate apropiată

33

Resursele de apă ar putea deveni cauza unor conflicte regionale şi un pretext pentru impulsionarea acţiunilor teroriste începând din anul 2022, avertizează un raport publicat de Consiliul Naţional de Informaţii al SUA.

"Aceste ameninţări sunt reale şi îngrijorătoare sub aspectul securităţii", a declarat Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, la o manifestare organizată cu ocazia Zilei mondiale a apei, relatează ziarul Capital.

În perioada următoare, riscul unor conflicte determinate de controlul resurselor de apă este "minim", dar peste 10 ani, reducerea disponibilităţii resurselor de apă se va acutiza şi "rezervele acumulate în bazine comune ar putea deveni tot mai mult un instrument politic". Raportul atrage atenţia că "folosirea apei ca armă sau ca pretext pentru impulsionarea acţiunilor teroriste este mai probabilă peste 10 ani".

Acutizarea situaţiei este ceea ce evidenţiază şi Ed Davey, secretarul american pentru Energie şi Climă. Potrivit unei declaraţii citate de ziarul The Guardian, Davey a avertizat că cea mai mică creştere a temperaturii în perioada următoare ar putea afecta grav agricultura, la un moment în care creşterea populaţiei va determina creşterea resurselor de alimente cu 70% în 2060.

Continuarea activităţilor industriale la parametri actuali ar conduce, spun specialiştii citaţi de Davey, la o creştere a temepraturii cu circa 4 grade Celsius. Acest lucru va intensifica presiunea asupra statelor şi va creea tensiune între ţările vulnerabile la deficit de apă. Potrivit estimărilor secretarului american, în 2060, circa 1,8 miliarde de oameni vor fi afectaţi de lipsa de apă, dacă nu se iau măsuri pentru a adapta politicile de producţie la schimbările climatice.

Ţările africane, cele mai ameninţate de schimbările climatice sunt totodată şi cele mai lăudabile exemple de acţiune. Preşedintele Gabonului a relatat că ţara sa a luat deja măsuri de protejare a pădurii tropicale ce va ajuta în continuare la captarea emisiilor CO2 şi a avertizat că este important ca ridicarea oamenilor din sărăcie să nu fie făcută cu preţul degradării resurselor naturale.