Referendum la Pungeşti cu privire la gazele de şist

13

Ca urmare a protestelor de zilele trecute de la Pungeşti, împotriva exploatării gazelor de şist, compania americană Chevron a decis suspendarea activităţii privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea. Ulterior, consiliul local din Pungeşti a propus organizarea unui referendum local privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.

Propunerea are nevoie de susţinerea scrisă a 25% din populaţia cu drept de vot din fiecare din cele şapte sate componente ale comunei Pungeşti.

Uniunea Europeană nu se opune exploatării gazelor de şist, dar lasă la competenţa fiecărei structuri naţionale de a decide dacă doresc să facă sau nu exploatarea gazelor de şist, a declarat pentru Mediafax Dan Luca, preşedinte al organizaţiei PSD Bruxelles.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Sursa: Mediafax