Planeta și-a epuizat deja resursele naturale pentru anul 2019

215

Începând de luni, 29 iulie, planeta noastră trăiește pe credit, pentru că am consumat deja resursele pentru tot restul anului, potrivit cercetătorilor de la ONG-ul Global Footprint Network.

Ziua Datoriei Ecologice (Earth Overshoot Day), care marchează faptul că am ajuns la capătul resurselor regenerabile într-un an, sosește din ce în ce mai devreme. În anul 1971, această zi a venit pe 21 decembrie. În acest an, ne-au fost suficiente 7 luni pentru a termina resursele planetei, iar anul trecut, 1 august a fost data de la care am început să cheltuim deja ceea ce, în mod normal, trebuie să le revină generaţiilor viitoare. Prin comparaţie, Ziua Datoriei Ecologice era înregistrată la 21 august în 2010, la 20 octombrie în 2005 și la 1 noiembrie în anul 2000. De fapt, dacă vom continua să cheltuim cu aceeași nonșalanţă resursele limitate ale planetei, ziua din care consumăm pe datorie va veni tot mai devreme, pentru că planeta nu se mai poate regenera în ritmul pe care îl impune cererea noastră.

„Consumăm capitalul natural al planetei noastre, slăbindu-i şi mai mult capacitatea de regenerare viitoare”, au avertizat specialiștii de la Global Footprint Network, care au precizat că, în prezent, folosim resursele naturii de 1,75 de ori mai repede decât se pot regenera ecosistemele.

Consumul de resurse ale planetei se face diferenţiat, ţările dezvoltate înregistrând o amprentă ecologică mult mai extinsă decât ţările sărace. Astfel, europenii consumă 4,9 hectare globale/persoană, americanii, 7 hag/persoană, iar în Kuweit se consumă 8,9 hag/persoană, în condiţiile în care disponibilul biocapacităţii globale per persoană este de 2,7 hectare globale (în 2011)

De fapt, dacă întreaga planetă ar dori (și ar reuși) să trăiască visul american, consumând resursele așa cum o fac locuitorii Statelor Unite, am avea nevoie de 5 planete, anunţă organizaţia neguvernamentală World Wide Fund for Nature (WWF).

Calcule ceva mai vechi, din 2015, arată că resursele Terrei ar fi îndestulătoare pentru un consum similar Bangladeshului, dar avem nevoie de 1,1 planete pentru o rată a consumului similară celei din China, de 2,4 planete pentru un consum comparabil cu cel din Marea Britanie și de 5,4 planete pentru un stil de viaţă similar cu cel al locuitorilor din Emiratele Arabe Unite.

În consecinţă, fiecare ţară are un grad diferit de responsabilitate, pentru că Ziua Datoriei Ecologice sosește tot mai devreme. Potrivit organizaţiei WWF, Quatarul ajunge la această zi după numai 42 de zile, în timp ce Indonezia își epuizează resursele anului după 342 de zile.

Pentru a ajunge din nou, după multe decenii, la situaţia în care ajungem la finalul resurselor planetei pe 31 decembrie, „principala pârghie de acţiune vizează emisiile noastre de gaze cu efect de seră, care ar reprezenta doar ele însele 60% din amprenta noastră ecologică mondială. Diminuând emisiile de CO2 cu 50%, am putea câștiga 93 de zile în cursul anului. (…) Diminuând la jumătate consumul de proteine animale, am putea amâna «ziua depășirii» cu 15 zile, iar înjumătăţind risipa alimentară, am putea câștiga 10 zile”, precizează specialiștii WWF.