Amprenta omului asupra mediului nu se estompează prin ignorare

79

Noi cercetăti știinţifice confirmă consensul specialiștilor de mediu cu privire la pagubele aduse climei Pământului de creșterea emisiilor, ca urmare a arderii combustibilului fosil. Aceasta în ciuda numeroșilor militanţi sceptici, deseori bănuiţi de fidelitate faţă de interese industriale.

O investigaţie condusă de John Cook de la Skeptical Science a examinat abstractele a 12.000 de rapoarte privind evoluţia climatică. Autorii studiului au primit comentarii din partea a 1.200 de oameni de știinţă, care au cotat peste 2.100 de studii complete. În ambele cazuri, peste 97% dintre studii au luat o poziţie de confirmare a cauzelor umane ale încălzirii globale. Mai puţin de 1% au respins această poziţie, iar rezultatele sunt similare celor ale cercetărilor anterioare.

Deși climato-scepticii au continuat să reclame inacurateţea acestor date, mulţi oameni de știinţă avertizează că intruziunea omului în natură creează probleme serioase și că dacă nu vor fi aplicate soluţii – care se cunosc deja – consecinţele vor fi extrem de dificile.

David Suzuki, om de știinţă, autor și cofondator al Fundaţiei David Suzuki, face o trecere în revistă a acestor argumente pe site-ul Huffington Post.