Încălzirea globală, un risc major pentru sănătate

580

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii umane este în creștere, a avertizat un raport publicat în revista medicală Lancet, la care au lucrat agenţii ONU și 24 de instituţii academice.

Milioane de persoane vor fi afectate, atât din ţările bogate, cât și din cele sărace, estimează studiul, care a fost publicat la o săptămână distanţă de un raport cu concluzii la fel de îngrijorătoare, emis de guvernul Statelor Unite.

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii umane este atât de grav în prezent, încât acestea ar putea fi considerate „ameninţarea majoră a secolului XXI, afirmau specialiștii la o conferinţă de presă ce a avut loc la Londra anul trecut.

Studiul publicat în Lancet inventariază câteva dintre ameninţările încălzirii globale: boli de rinichi și cardiovasculare, decese provocate de temperaturile ridicate, diminuarea capacităţii de a lucra, mai ales în agricultură, dar și inundaţii și furtuni care ar putea perturba grav infrastructura sănătăţii publice. Conform studiului, 153 de miliarde de ore de muncă s-au pierdut doar în 2017 la nivel global, ca urmare a căldurii excesive, comunităţile rurale din ţările slab dezvoltate fiind cele mai afectate.

De fapt, modificările climatice „vor redefini forţa de muncă și producţia mondială până vor deveni de nerecunoscut”, dar vor lăsa și orașe mari nelocuite, modificând tiparele obișnuite de migraţie.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă diminuarea randamentelor culturilor agricole, dar și reducerea nutrienţilor din plantele și organismele marine, ca urmare a creșterii nivelului de dioxid de carbon.

Raportul american avertizează asupra riscului ca sistemele naţionale de apă și canalizare să fie copleșite, generând lipsă de apă potabilă și posibilitatea apariţiei bolilor gastrointestinale. De asemenea, temperaturile ridicate vor constitui un mediu prielnic pentru ţânţari, care transmit virușii ce provoacă boli precum Zika, febra Dengue sau febra galbenă.

Oamenii nu ar trebui să fie surprinși de cazurile de boli tropicale care vor apărea în SUA, sublinia Gina McCarthy, profesor de sănătate publică la Harvard. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a raportat o triplare a bolilor provocate de ţânţari, de purici și de căpușe în SUA între 2004 și 2016 și o creștere de 20 de ori a numărului de cazuri de boală Lyme în statul Maine. Din cauza temperaturilor ridicate, căpușele acţionează începând din ultima lună a primăverii și au devenit, dintr-o problemă regională, detectată în New England, una care s-a extins în toate cele 50 de state ale Americii.

Zona cu cele mai mari creșteri ale mortalităţii provocate de temperaturi extreme va fi nord-estul Statelor Unite, declară raportul, fiind posibil ca până la mijlocul secolului să se înregistreze 50-100 de decese la 1 milion de locuitori în această regiune. Nici Europa nu este mai puţin vulnerabilă, mai ales dacă se ia în calcul numărul mare al persoanelor de peste 65 de ani care trăiesc în orașe și a căror sănătate poate fi afectată.

În cele 15 zile cu temperaturi extreme din vara acestui an, în Anglia și în Ţara Galilor s-au înregistrat cu 700 de decese în plus faţă de aceeași perioadă din anii precedenţi, subliniază Nick Watts, coordonatorul studiului Lancet.

Ignorarea efectelor încălzirii globale va provoca decese și boală la o scară mult mai mare, scrie Sandro Galea, profesor și decan la Școala de Sănătate Publică a Universităţii din Boston, în timp ce critică retragerea SUA din Acordul de la Paris. A te opune măsurilor de încetinire a încălzirii globale e ca și cum un oraș afectat de ciumă ar alege să respingă medicamentul care ar salva vieţile locuitorilor săi, conchide prof. Galea.

Niciun articol afișat