Studiu: Prea mult somn este la fel de dăunător ca prea puţin

355

Un studiu realizat de Western Brain and Mind Institute, din Canada, a confirmat o presupunere pe care oamenii de știinţă o aveau de mult timp, și anume că 7 până la 8 ore de somn în fiecare noapte sunt optime pentru performanţa creierului.

Oamenii care au dormit mai mult de atât au fost la fel de afectaţi ca cei care au adormit mai puţin.

La studiu, publicat în jurnalul Sleep, au participat 10.000 de persoane. Toate au completat un amplu profil online, care a inclus detalii nu numai despre somn, dar și despre medicamentele pe care le iau, istoricul medical, vârsta și nivelul de educaţie. Imediat după trezire, participanţii au fost rugaţi să ia parte la o evaluare cognitivă online. Jocurile și puzzle-urile le-au testat o serie de abilităţi, inclusiv capacitatea verbală, inhibiţia, memoria pe termen scurt, memoria spaţială de lucru și atenţia selectivă.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au adormit 4 ore sau mai puţin nu au putut duce la bun sfârșit sarcinile și au avut în general rezultate mai slabe. Același lucru a fost valabil și pentru persoanele care au dormit prea mult. Potrivit oamenilor de știinţă, prea mult somn îmbătrânește creierul cu 2 ani, crescând astfel riscul de demenţă. Capacitatea cognitivă și abilităţile verbale au fost cele mai afectate. Performanţa pe termen scurt a memoriei a fost relativ neafectată, a constatat studiul.

Vestea bună este că o singură noapte de mai bine de 8 ore de somn după mai multe nopţi de odihnă precară este îndeajuns pentru a remarca un impact pozitiv asupra participanţilor la studiu. Persoanele care au dormit mai mult decât de obicei au avut rezultate mai bune la testele cognitive în dimineaţa următoare faţă de cele care nu s-au recuperat. Însă ar fi de dorit să se menţină constant un program cu 7-8 ore de somn pe noapte, fiindcă problemele de somn cauzează declin cognitiv sever pe termen lung, susţin experţii.

O analiză a datelor colectate din zeci de studii, care acoperă peste 3 milioane de persoane, a contatat că durata de somn mai mare de 7-8 ore în fiecare noapte este legată de un risc crescut de deces și de boli cardiovasculare. Studiul, realizat de oamenii de știinţă de la Universitatea Keele, din Regatul Unit, și publicat în jurnalul American Heart Association, a constatat că un somn de 9 ore este corelat cu un risc de deces cu 14% mai mare pe termen lung, în timp ce un somn 10 ore de somn a dus la creșterea riscului cu 30%. Rezultatele au arătat, de asemenea, că somnul de proastă calitate a fost legat de un risc cu 44% mai mare de boală coronariană.

Chiar și în ceea ce privește persoanele de vârsta a treia, 7 ore de somn constituie un timp suficient de odihnă. Mai mult sau mai puţin somn afectează sănătatea și crește riscul apariţiei bolilor de inimă și a diabetului.