NASA: Topirea gheţarilor, rapidă și ireversibilă

7586

Gheţarii din Antarctica se topesc mult mai repede decât s-a crezut până acum, este concluzia îngrijorătoare a cercetătorilor de la NASA și de la Universitatea din California. Efectele asupra populaţiei nu vor întârzia să apară, avertizează aceștia.

Două studii au fost publicate în cursul acestei săptămâni în jurnalele Science şi Geophysical Research Letters. Acestea au fost realizate pe baza măsurătorilor sateliţilor pe parcursul a câteva decenii și a observaţiilor aerospaţiale, scopul fiind o privire mai clară asupra amplorii fenomenului de topire a gheţarilor.

Rezultatele au arătat că situaţia pentru șase gheţari din Antarctica de Vest este ireversibilă și că topirea lor va duce inevitabil la creșterea nivelului apei din oceane.

Deși în studii este precizat că în următorii 100 de ani topirea gheţarilor se va menţine la un nivel moderat, se pare că după acest interval topirea va fi mai rapidă și nivelul apei oceanelor va crește în mod accelerat, putând să atingă 1,2 metri în plus faţă de nivelul actual. Acest lucru va duce la relocarea a milioane de oameni care locuiesc pe coastele SUA, Bangladesh sau orice alte zone joase din apropierea oceanelor.

Conform calculelor, rata de topire a gheţarilor a crescut cu 77% din 1973 și până acum. De exemplu, gheţarul Pine Island s-a retras 30 de km din 2005, iar gheţarii Kohler și Smith cu peste 33 de km.

Ceea ce provoacă această topire nu este aerul cald, cum ne-am aștepta, ci apa caldă, aflată la adâncimi mai mari, care sapă sub calota glaciară, slăbind legătura gheţarilor cu aceasta. Apele calde sunt o consecinţă a activităţilor umane.

Thomas P. Wagner, specialistul ce coordonează programele NASA asupra calotei glaciare polare şi care a contribuit la această cercetare, a declarat că

„Acum, nimic nu mai poate opri topirea. Singura limită este cea dată de legile fizicii, ce stabilesc cât de repede poate curge gheaţa.”

Cel mai recent raport cu privire la schimbările climatice realizat de ONU cuprindea de asemenea statistici deloc optimiste, dar destul de elocvent formulate și pentru cei care consideră că schimbările climatice nu sunt reale. Nici acestea nu cuprindeau însă acest rezultat, pentru că alte teste nu se făcuseră în Antarctica, menţionează CNN.