Studiu: Antarctica se topește de 6 ori mai repede decât acum 40 de ani

350

Calota glaciară a Antarcticii se diminuează dramatic, iar viteza de topire a crescut de 6 ori în ultimii 40 de ani, ultimul deceniu înregistrând un nivel record al pierderii de gheaţă, arată un studiu publicat ieri în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ritmul de topire al Antarcticii e mai mare decât se credea anterior, iar acesta este unul dintre indicatorii majori ai schimbărilor climatice. Combinând fotografii de înaltă precizie, măsurători prin satelit și modele computerizate și examinând 18 regiuni ale Antarcticii, care cuprind 176 de bazine, cercetătorii au încercat să calculeze cât de mult s-a topit continentul din 1979 până astăzi.

Studiul, la care au luat parte cercetători de la Universitatea din California, Irvine, de la Universitatea din Utrecht, Olanda, și de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, a constatat că Antarctica se topește de 6 ori mai repede decât o făcea acum 4 decenii și că acest lucru a determinat o creștere de mai mult de jumătate de centimetru a nivelului global al mării.

Nu este vorba, metaforic vorbind, decât de „vârful aisbergului”, declară profesorul Eric Rignot, coordonatorul studiului, care arată că, pe măsură ce nivelul de emisii de gaze cu efect de seră crește, iar stratul de ozon se epuizează, nivelul mării va continua să crească în deceniile viitoare.

În anii ’80, continentul pierdea 44 de miliarde de tone de gheaţă pe an; din 2009, se topesc 278 de miliarde de tone de gheaţă anual, arată studiul. Rata de topire a gheţii este cu 15% mai mare decât arătase un studiu de amploare, la care au participat 84 de oameni de știinţă și care a fost publicat anul trecut în revista Nature.

Unul dintre meritele studiului actual este acela că a reușit să reliefeze rolul Antarcticii de Est în imaginea de ansamblu a pierderii gheţii de pe continent, afirmă Rignot.

„Regiunea terenurilor Wilkes din Antarctica de Est a fost, în ansamblu, un participant important la pierderea masei de gheaţă, chiar și în anii ’80”, a subliniat cercetătorul, adăugând că regiunea este mai sensibilă la schimbările climei decât s-a presupus anterior – o informaţie-cheie tocmai pentru că Antarctica de Est conţine mai multă gheaţă decât Antarctica de Vest și Peninsula Antarctica la un loc.

Studiul a arătat că Antarctica de Est, considerată stabilă anterior, pierde 56 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an, iar acest lucru, spune Rignot, sporește riscul ca nivelul mării să crească cu mai mult de 3 metri în următorul secol.

Un studiu publicat în aprilie 2018 a arătat deja că bazele gheţarilor din Antarctica se topesc mai repede decât estimările făcute până atunci și că ar putea deveni în curând sursa principală a creșterii nivelului mării. Astfel, conform cercetătorilor de la UK Centre for Polar Observation and Modelling, de la Universitatea din Leeds, baza gheţarilor s-a diminuat cu 1.463 de kilometri pătraţi între 2010 și 2016, ritmul de topire al acestora dublându-se la fiecare două decenii.

Modul în care pierderea gheţii duce la creșterea nivelului de apă de pe glob ar trebui să reprezinte un semnal serios de alarmă pentru guverne, a declarat Andrew Shepherd, profesor la Universitatea din Leeds, care a coordonat un studiu pe această temă.

Cercetările efectuate au indicat faptul că Antarctica „provoacă o creștere mai rapidă a nivelului mării astăzi decât în orice moment din ultimii 25 de ani”, a conchis Shepherd.