Intervalul 2015-2019, cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice

116

Perioada 2015-2019 reprezintă cea mai caldă perioadă de 5 ani înregistrată până acum, temperatura medie din acest interval fiind cu 1,1 grade Celsius mai mare decât în epoca preindustrială, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO).

Raportul WMO arată că, faţă de intervalul precedent de 5 ani, temperaturile medii au crescut cu 0,2 grade Celsius, ca urmare a creșterii emisiilor de carbon.

Chiar dacă ar fi respectat Acordul de la Paris, prin care ţările și-au stabilit obiective de a-și reduce emisiile pentru a limita o creștere a temperaturii cu 2 grade Celsius sau cu 1,5 grade Celsius, raportul agenţiei meteo arată că planeta se va încălzi totuși cu 2,9-3,4 grade Celsius. În consecinţă, pentru a putea menţine creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului, ar fi nevoie de triplarea eforturilor de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, a avertizat directorul general al WMO, Petteri Taalas.

Datele prezentate în raport arată că rezultatele modificărilor climatice au survenit mai repede decât se estimase, incluzând aici creșterea nivelului mărilor, topirea gheţarilor și fenomenele meteorologice extreme.

Rata medie de creștere a nivelului mării din 1993 până în prezent este de 3,2 mm, dar în intervalul 2014-2019 s-a înregistrat o creștere medie de 5 mm pe an.

„Creșterea nivelului mării s-a accelerat și suntem preocupaţi de scăderea bruscă a straturilor de gheaţă din Antarctica și Groenlanda. După cum am văzut anul acesta, în efectele tragice din Bahamas și din Mozambic, creșterea nivelului mării și furtunile tropicale au dus la catastrofe umanitare și economice”, a declarat Taalas.

Potrivit raportului, aproape fiecare studiu care a analizat un val de căldură semnificativ începând cu 2015 a găsit amprenta schimbărilor climatice. Valurile de căldură din acest interval au afectat toate continentele și au înregistrat noi recorduri de temperatură. Ciclonii tropicali au provocat cele mai grave pierderi economice, uraganele din 2017 fiind unele dintre cele mai devastatoare înregistrate până acum; doar uraganul Harvey a provocat pierderi de peste 125 de milioane de dolari.

De fapt, 62 dintre cele 77 de evenimente meteo extreme raportate între 2015 și 2017 poartă o amprentă vizibilă a factorului uman, arată raportul Societăţii Americane de Meteorologie.

„Schimbările climatice provocate de om se accelerează și intră pe un curs foarte primejdios”, a declarat Brian Hoskins, președintele Institutului Grantham, de la Imperial College London. Pentru că este vorba de o situaţie de urgenţă, e nevoie de o reducere a nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră spre zero, dar și de o adaptare la schimbările climatice deja evidente, a subliniat Hoskins.