Promisiuni, vedete și rezultate slabe la summitul privind schimbările climatice

146

Liderii mondiali au participat săptămâna trecută la una dintre cele mai mari şi importante summituri privind schimbările climatice. Acolo au făcut promisiuni frumoase şi şi-au luat angajamente mari, motivaţi de necesitatea de a interveni urgent în problema încălzirii globale. Rezultatele sunt însă neconvingătoare.

„Am impresia că există o mare discrepanţă între proporţia provocărilor în ceea ce priveşte schimbările climatice şi răspunsurile date aici acesteia” – au fost cuvintele rostite de văduva lui Nelson Mandela la încheierea summitului de o zi de la New York. În ciuda promisiunilor, a angajamentelor şi a ambiţiilor celor 120 de lideri mondiali care au participat la întâlnirea de marţi, organizată de ONU, rezultatele concrete par a nu fi pe măsura acestora, notează ft.com.

Probleme cu banii

La Fondul Verde al ONU s-au strâns deocamdată 2,3 miliarde de dolari, sumă care nu se apropie de obiectivul propus, de 10 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, și care ar trebui să ajungă la 100 de miliarde pe an, începând cu anul 2020. În luna iulie, Germania a anunţat o contribuţie de 1 miliard de dolari la Fondul Verde, iar acum preşedintele francez, François Hollande, s-a angajat cu aceeaşi sumă, pentru a susţine ţările în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Pentru majoritatea liderilor mondiali, pionii principali în această chestiune sunt China şi Statele Unite, ţări care emit cea mai mare cantitate de dioxid de carbon şi care sunt, totodată, cele mai importante puteri economice. China a promis o contribuţie de 6 milioane de dolari la Fondul Verde, dar SUA nu şi-a luat niciun angajament concret în acest sens. În schimb, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs impecabil despre nevoia de combatere a „ameninţării urgente şi crescânde a schimbărilor climatice”. „Ne aflăm pe punctul de a condamna următoarea generaţie la un viitor pe care nu vom fi capabili să-l reparăm”, declara preşedintele american, potrivit Washington Post.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a anunţat că unele dintre cele mai importante bănci ale lumii, case de asigurări şi de pensii s-au angajat la o contribuţie de 200 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului. Pe de altă parte, ţările în curs de dezvoltare au insistat asupra promisiunii făcute de ţările dezvoltate cu cinci ani în urmă de a contribui cu 100 de miliarde de dolari pe an pentru a susţine folosirea energiei regenerabile.

…și detalii neclare

Obiectivul liderilor mondiali pentru anul 2030 este oprirea distrugerii pădurilor tropicale, îmbunătăţirea producţiei de alimente şi creşterea numărului de automobile electrice cu 30%. Următorul summit pe tema încălzirii globale va avea loc la Paris, în anul 2015.

La summitul de marţi au participat 120 de şefi de stat sau de guvern, peste 200 de companii şi ONG-uri. Majoritatea se lamentează cu privire la lipsa unor măsuri concrete sau de amploare. Pentru Oxfam-France, contribuţia guvernului francez „este un prim pas timid care riscă să fie insuficient”. Greenpeace consideră că este „un semnal important de susţinere a ţărilor celor mai vulnerabile”, deşi „detaliile sunt neclare”, condamnând totodată atitudinea administraţiei Obama, care „continuă să permită industriei să prospecteze şi să exploateze cărbune, petrol şi gaze pe domeniul public”, notează agerpres.ro.

Printre participanţii la summit s-a numărat şi actorul Leonardo DiCaprio, numit de ONU mesager al păcii pentru climă. Acesta a făcut apel la şefii de stat, recomandându-le să răspundă celei mai mari provocări a omenirii „cu curaj şi onestitate”, deoarece „aerul curat şi o climă în care să se poată trăi fac parte din drepturile inalienabile ale omului”.

Dacă unii au pus accentul pe aspectul economic şi social, cardinalul Pietro Parolin a ţinut să sublinieze datoria morală de a acţiona pentru a a combate schimbările climatice, pentru binele nostru şi cel al generaţiilor viitoare, notează catholicculture.org. Pentru el, cea mai mare provocare se află în sfera valorilor şi demnităţii omului, iar „schimbările climatice ţin de dreptate, respect şi egalitate, o chestiune care ar trebui să ne trezească conştiinţa”.

Avertizările, promisiunile, angajamentele şi obiectivele în ceea ce priveşte problema încălzirii globale au condimentat discursurile şi declaraţiile participanţilor la summit. Viitorul va demonstra în ce măsură vor fi îndeplinite. Motivele nu lipsesc.