Se topesc gheţarii din regiunea Everest

154

Gheţarii din regiunea Vârfului Everest, aflat la cea mai mare altitudine din lume, s-au micşorat cu 13% în ultimii 50 de ani, au anunţat cercetătorii, în cadrul Reuniunii Americanilor în Cancun, desfăşurată în Mexic, notează Live Science.

Sudeep Thakuri, absolvent al Universităţii din Milano, Italia, împreună cu colegii săi, au studiat schimbările de temperaturi, precipitaţii şi a gheţarilor în zona Everest şi a Parcului naţional Sagarmatha. Ei au putut observa cum gheţarii s-au retras şi aproximativ 400 de metri (1.300 ft), încă din anul 1962. Din 1992, precipitaţiile de zăpadă şi ploaie au scăzut chiar şi cu 100 milimetri, în timp ce temperaturile s-au ridicat cu aproximativ 0.6 grade Celsius.

Cel mai probabil, încălzirea globală este responsabilă de producerea acestor fenomene. Cu toate acestea, Thakuri notează faptul că nu a fost stabilită o legătură concretă între această situaţie şi schimbările de climă.

Gheţarii din Himalaya sunt o sursă de apă şi energie pentru o populaţie care se ridică la 1,5 miliarde de oameni. De aceea, problema topirii formaţiunilor este o problemă globală importantă.Cu toate acestea, nu toate regiunile de gheţari suferă de această problemă. De exemplu, Munţii Karakoram se menţin şi s-ar putea chiar să fi înregistrat creşteri.