Şef de trib foloseşte tehnologia pentru a salva pădurile din Brazilia

51

Ca şi copil, în anii 1980, Almir Surui vâna maimuţe cu arcul şi se împotrivea folosirii limbii oficiale a Brazilei, portugheza. Acum, la 38 de ani, este şef peste un colţ din ţară, unde trăieşte tribul său, Paiter Surui, are studii universitare şi o înclinaţie serioasă către tehnologie.

Deşi încă poate să tragă cu arcul, arma sa preţioasă este tehnologia. Foloseşte smartpone-uri cu sistem Android pentru a monitoriza defrişările ilegale, GPS pentru a cartografia teritoriul şi Google Earth Outreach pentru a arăta lumii cum arată o pădure îngrijită cum trebuie. De asemenea, i-a învăţat pe toţi cei din trib cum se folosească tehnologia modernă.

Este prima dată când un grup indigen a adoptat un asemenea plan de protejare a mediului, ceea ce ar putea deveni un model pentru alte triburi care caută căi prin care să îşi salveze pământurile. Sistemul dezvoltat de Surui nu este deloc simplu. După călătorii în 33 de ţări, întâlniri cu finanţatori de pe Wall Street, directori de companii IT, senatori şi chiar cu prinţul Charles, a reuşit să dezvolte o schemă complexă în care guverne sau companii plătesc pentru protejarea pădurilor.

Populaţia Surui a intrat în contact permanent cu „lumea civilizată" abia în anul 1969, scrie Washington Post. Populaţia a suferit în urma epidemiilor cu tuberculoză, varicelă şi pojar. Dar au continuat să fie conduşi de lideri puternici care au „instalat" în generaţia tânără nevoia de a acţiona.

Almir, care este primul Surui cu o diplomă de studii, a devenit un astfel de lider. Dar el a înţeles că felul tradiţional, de a rezolva problemele, prin confruntări violente, nu va fi de folos. El este interestat în găsirea unor parteneri cu care să aibă interese comune.