Specia umană îşi taie Pământul de sub picioare

23

Pământul se confruntă cu cea mai teribilă distrugere a speciilor de animale şi plante de la dispariţia dinozaurilor încoace. „Distrugem viaţa pe Pământ!" a declarat liderul Programului de Mediu al ONU, iar omenirea nu îşi permite să lase bogăţiile şi resursele planetei să dispară.

   

    Criza dispariţiei unor specii de animale şi de plante trebuie luată în serios de guvernele lumii, de marile companii şi de comunităţile umane, a mai spus delegatul ONU, ieri, în debutul unei conferinţe despre biodiversitate.

    Prejudiciile aduse mediului înconjurător de activităţile umane, în anul 2008, s-au ridicat la un total de 6,6 bilioane de dolari, conform unui studiu ONU, notează Fox News.

    Cererea de resurse naturale s-a dublat în ultimii 50 de ani şi, până în 2030, necesităţile oamenilor vor fi duble faţă de posibilităţile planetei, se arată într-un studiu realizat de World Wide Fund for Nature (WWF), Zoological Society of London şi Global Footprint Network. Emiratele Arabe Unite, SUA, Qatar, Danemarca şi Belgia sunt ţările care au cel mai mare consum de resurse naturale pentru asigurarea confortului fiecărui cetăţean. Dacă oamenii vor continua să trăiască la fel ca în prezent, în următoarele decenii va fi nevoie de 2,75 de planete pentru a asigura supravieţuirea speciei umane, notează Mediafax.

    Toate statele membre UE, cu excepţia Estoniei, Letoniei, Suediei şi Finlandei, sunt „datornici ecologici", consumând mai multe resurse naturale decât produce pământul, conform raportului „Planeta Vie" (Living Planet Report 2010, prezentat de WWF). Uniunea Europeană are o „datorie ecologică pe care resursele planetei nu o mai pot suporta", a declarat Tony Long, director al Biroului de politici europene WWF.

    Pierderi alarmante ale biodiversităţii se înregistrează în ţările cu venituri mici. Şi ţările bogate trăiesc într-un „paradis fals", bazat pe consum excesiv şi emisii de dioxid de carbon, a spus James Leape, director WWF International.

    Criza lipsei de apă dulce afectează, în prezent, 71 de ţări ale lumii şi, conform previziunilor ONU, cca. două treimi din populaţia planetei vor fi afectate de această criză până în 2025.

    Guvernele trebuie să acţioneze în direcţia protejării oceanelor şi pădurilor, pentru a împiedica distrugerea biodiversităţii, a spus Nathalie Rey de la organizaţia Greenpeace International.

    Delegaţii prezenţi la conferinţa biodiversităţii, la ONU, urmează să stabilească ţintele pentru următorii 10 ani. Delegaţii ţărilor în curs de dezvoltare susţin că este nevoie de un suport financiar serios din partea ţărilor dezvoltate pentru protejarea mediului şi folosirea eficientă a resurselor planetei. Ultima întâlnire de acest fel a avut loc în 2002, însă, ţintele stabilite pentru 2010 nu au fost atinse, cauza principală fiind lipsa fondurilor necesare.