„Supervulcanii” lumii pot erupe fără niciun motiv, în orice moment

572

Flotabilitatea magmei aflată în scoarţa terestră are capacitatea de a determina „supervulcanii" existenţi pe Pământ să erupă fără niciun motiv, în orice moment, avertizează două echipe de geologi în două studii recente, publicate în revista Nature Geoscience. Acest atribut al magmei face ca erupţiile să fie dificil de prevăzut, dar şi să aibă o incidenţă mai mare.

Până acum se credea că activitatea seismică este factorul determinant pentru o erupţie vulcanică de proporţii şi acest lucru este adevărat pentru vulcanii activi obişnuiţi. Dar pentru supervulcanii planetei, a căror erupţie ar fi catastrofală, factorul flotabilităţii magmei este suficient. Concret flotabilitatea (sau starea de plutire a) magmei şi presiunea gazului din scoarţa terestră determină unul dintre cele trei tipuri de erupţie vulcanică.

Puterea pe care o poate exercita magma este suficientă pentru a pătrunde printr-un sol stâncos cu o densitate de 10 kilometri, iar erupţia poate scoate la suprafaţă între 3.500 şi 7.000 de kilometri cubi de lavă. O asemenea erupţie şi consecinţele sale au puterea de a scădea temperatura globală cu 10 grade Celsius pe o perioadă de zece ani, iar cenuşa vulcanică poate bloca raze soarelui.

Cel mai mare supervulcan acvatic al Terrei se află în Oceanul Pacific, dar cel mai periculos se află în Parcul Yellowstone, din Statele Unite ale Americii. Astfel, o echipă de cercetători elveţieni au analizat în infraroşu dacă activitatea vulcanică determinată de schimbări de temperatură şi presiune. Datele i-au condus pe specialişti să concluzioneze că aceşti supervulcani sunt imprevizibili tocmai datorită mărimii lor şi a magmei pe care o conţin.

„Ştiam că stăm pe o bombă cu ceas, dar nu ştiam ce poate determina o erupţie devastatoare. Acum avem cunoştinţă de un factor suplimentar, şi anume flotabilitatea magmei", a explicat Wim Malfait, şeful echipei de cercetători.