Temperaturi record în SUA

434

Aproape 200 de milioane de americani îndură cele mai scăzute temperaturi din ultimii 20 de ani, provocate de vortexul polar. Aceste temperaturi extreme, însoţite de ninsori şi ploi îngheţate, au provocat moartea a 10 persoane în mai puţin de o săptămână.

Cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate în zone precum Alabama, Georgia, Tennessee, Arkansas, Michigan, Maryland, Ohio, Pennsylvania şi New York. Cea mai scăzută temperatură, de -37º C, a fost înregistrată în Embarrass, Minnesota. Gerul a afectat şi regiunile mai calde, precum California şi Florida. În orașul Atlanta din statul american Georgia, temperaturile au fost cu 25º C mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului. Chiar şi în Hawaii s-au înregistrat temperaturi care au coborât până la -7º C, notează BBC.

Canada, de asemenea, a fost lovită de ger şi ninsoare. În Ontario s-au înregistrat temperaturi de până la -30º C. Atât în Canada, cât şi în SUA, starea vremii a afectat transporturile aeriene, numeroase zboruri fiind anulate. 

Vortexul polar, fenomenul care a provocat gerul din America, este reprezentat de circulaţia în sensul invers acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei, în cazul acesta, polul nord. Aceste vânturi, în general, păstrează aerul rece din emisfera nordică în zona arctică, însă uneori acestea pot să coboare mai la sud decât în mod obişnuit, cauzând temperaturi foarte scăzute. Vortexurile polare sunt permanente, dar nu au întotdeauna aceste efecte, deoarece nu mereu vânturile care le formează sunt suficient de puternice. Vortexurile polare pot afecta orice zonă a emisferei nordice, în America de Nord, Europa sau Asia.

Ultima dată când vortexurile polare şi-au făcut simţită prezenţa a fost anul trecut, în Europa. Marea Britanie, spre exemplu, a înregistrat cea mai friguroasă lună martie din ultimii 50 de ani. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste condiţii meteorologice ar putea fi provocate de încălzirea globală, care produce temperaturi extrem de ridicate vara şi geruri puternice iarna.

În aceste cazuri de frig extrem, meteorologii recomandă ca populaţia să-şi facă provizii de hrană şi să nu-şi părăsească locuinţa, iar dacă este neapărat necesar să poarte multe straturi de haine. Temperaturile scăzute, însoţite de rafale de vânt, produc leziuni grave ale pielii, iar cele mai scăzute de -51ºC devin potenţial mortale.

Niciun articol afișat