Tornada de foc, fenomen meteo extrem de rar

318

Un regizor australian a filmat întâmplător un fenomen meteo extrem de rar, în timp ce căuta un loc bun pentru turnarea unui film.

„Era o zi extrem de liniştită, iar dintr-o dată un om a început să ţipe şi când m-am întors, am văzut o tornadă de foc înaltă de 30 de metri, la aproape un sfert de kilometru distanţă. Am rămas şocat. Nu am mai văzut sau auzit de aşa ceva în 23 de ani de carieră,"a povestit Chris Tanger pentru Huffington Post.

Tornada de foc este impropiu numită aşa, conform profesorului de ştiinţe atmosferice de la Universitatea Cornell, Mark Wysocki. Este vorba de fapt despre o spirală de foc, denumită şi „focul diavolului", care se formează atunci când o coloană de aer cald intră în contact cu un foc de la nivelul solului. Focul se ridică într-o coloană, ca un vortex şi în timp ce prindă viteză de rotaţie mai mare, se subţiază în diametru. În mod normal o coloană poate ajunge până la 30 de metri înăţime şi dispare într-un minut sau două de la formare.

Tanger spune că fenomenul meteo a fost extrem de spectaculos şi că a durat în jur de 40 de minute. Din cauza faptului că astfel de fenomene sunt rare şi se formează departe în păduri sau deşert, puţine dintre ele au fost vreodată filmate şi nu se ştie mult despre pagubele pe care le pot provoca. Un astfel de fenomen care a avut loc în Japonia, în 1923, a ucis 38.000 de oameni în 15 minute.