UE interzice folosirea bateriilor cu mercur în jucării, ceasuri şi telecomenzi

71

Parlamentul European a adoptat, joi, o revizuire a Directivei din 2006 prin care se interzice folosirea bateriilor tip pastilă cu conţinut redus de mercur în jucării, ceasuri şi telecomenzi, măsură ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

La textul de revizuire propus de Comisie, Parlamentul a introdus un amendament prin care li se cere statelor membre să se asigure că producătorii proiectează aparatele astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă. O altă modificare vizează bateriile cu cadmiu pentru uneltele electrice fără fir.

Măsura vine în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a propus semnarea unui tratat prin care ţările se angajează să limiteze poluarea cu mercur şi folosirea metalului toxic. În luna ianuarie, după patru ani de negocieri, 140 de state au semnat o serie de măsuri legale care să prevină poluarea cu mercur, dar acest tratat ar fi următorul pas.

Cadmiu şi mercur sunt metale toxice care pot duce la apariţia a diverse tipuri de cancer, dar şi la afectarea permanentă a sistemului nervos, potrivit mai multor studii de specialitate.

Sursa: BBC