Weekend cu fenomene extreme în lume

37

Sfârşitul săptămânii trecute a fost bogat în evenimente extreme, între care inundaţii abundente în Rusia şi Arabia Saudită, dar şi erupţii a doi dintre vulcanii mari ai planetei.

Vineri după-amiază, autorităţile italiene au anunţat activitate vulcanică în dreptul vulcanului Etna, care a erupt pe 11 noiembrie şi care a început să emită cercuri de fum. De asemenea, duminică, autorităţile ruse au emis o avertizare în regiunea vulcanului Kamceatka, care a început să erupă şi să emită cenuşă vulcanică. Populaţia a fost sfătuită să rămână în case, cu ferestrele închise şi să poarte măşti medicale.

Tot duminică, accesul în metropola rusă Sankt Petersburg a fost închis din cauza valurilor de doi metri de pe râul Neva, care au inundat oraşul. În Riyad, capitala Arabiei Saudite, cel puţin o persoană a decedat şi alte zeci sunt date dispărute după ploile abundente care au căzut în noaptea de sămbătă spre duminică.

Ulterior, unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume (vulcanul Merapi, de pe insula Java) a intrat în erupţie luni, în Indonezia, iar altul continua să emită coloane de cenuşă care atingeau până la 8 kilometri altitudine, au anunţat surse oficiale.

Sursa: Euronews