Nazist de 94 de ani, judecat în Germania pentru moartea a 170.000 de persoane

750

Un fost gardian de la Auschwitz, membru al trupelor naziste SS, în vârstă de 94 de ani, va fi judecat în Germania pentru „crime împotriva umanităţii”. Bărbatul este acuzat pentru moartea a cel puţin 170.000 de persoane.

Reinhold Hanning s-a înrolat în SS la vârsta de 18 ani, iar la Auschwitz se ocupa de primirea prizonierilor evrei în lagăr. Potrivit procurorilor citaţi de BBC, Hanning i-ar fi escortat pe unii dintre deţinuţi spre camerele de gazare. Gardianul a recunoscut că îi păzea pe prizonieri, însă a negat că ar fi implicat în vreun fel în tragedia de la Auschwitz.

Înainte de anul 2011, procurorii erau obligaţi să prezinte în instanţă dovezi care să ateste implicarea directă a acuzaţilor în masacrele naziste. În 2011 însă, odată cu condamnarea lui John Demjanjuk, judecătorii au creat un precedent contrar, argumentat pe baza evidenţei că, prin activităţile sale de lucrător în lagăr, condamnatul a contribuit la uciderea în masă a prizonierilor.

Procesul în care va fi judecat gardianul ar putea fi ultimul proces de acest fel. Audierile vor avea loc într-un tribunal din Detmold, vestul Germaniei, și vor aduce în faţa judecătorilor și alţi trei membri ai trupelor SS: încă doi bărbaţi și o femeie. Mărturie vor depune și câţiva supravieţuitori ai lagărului din cel de-al Doilea Război Mondial. Unul dintre aceștia, Leon Schwarzbaum, are aceeași vârstă cu Hanning și povestește și astăzi, în cuvinte vii, masacrul la care a asistat. „Hornurile scuipau flăcări… mirosul de carne umană era atât de puternic, încât abia îl puteai suporta”, îşi aminteşte Leon Schwarzbaum, citat de Associated Press.

Zilele acestea, România a fost și ea martora unui proces care a urmărit pedepsirea unui fost comandant de penitenciar din perioada comunistă, Alexandru Vișinescu. În vârstă de 90 de ani, Vișinescu a fost condamnat miercuri la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, comise în perioada 1965-1963, cât bărbatul a fost comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat. Procurorii l-au acuzat pentru „acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, așa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, citată de Mediafax, erau foști conducători în guvernele burghezo-moșierești şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere de după 23 August 1944, foste cadre MAI de după 23 August 1944, foști conducători ai diverselor secte religioase şi alte cazuri mai izolate.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.