„Amazing Grace”, compoziţia unui fost proprietar de sclavi

624

„Amazing grace, how sweet the sound, that saved a wretch like me" sunt versurile unuia dintre cele mai cunoscute şi frumoase imnuri creştine, scrise de către un proprietar de sclavi, convertit la creştinism.

Versurile acestui imn, care au dăinuit timp de câteva secole şi care răsună şi astăzi în multe biserici creştine, au fost scrise în anul 1772, de către John H.Newton. Autorul s-a născut la data de 24 iulie 1725, la Londra, fiul lui John Newton Sr., comandant de vas comercial. De mic, a primit învăţături religioase de la mama sa, care a murit de tuberculoză când el avea doar şapte ani, notează christianitytoday.com.

Încă de la vârsta de 11 ani a început să lucreze pe mare, împreună cu tatăl său. În anul 1744 s-a înrolat în armată, dar nu a putut suporta condiţiile de pe vas şi a dezertat. A fost prins şi bătut, după care a cerut să fie lăsat să meargă pe un vas de sclavi. După câţiva ani, Newton a devenit căpitan pe propriul său vas, Greyhound, ocupându-se cu comerţul cu sclavi. În anul 1747, în timp ce se întorcea acasă, a fost surprins de o furtună puternică. În timp ce vasul era pe punctul de a se scufunda, şi-a ridicat privirea către Dumnezeu, cerându-i să aibă milă de el şi de cei de pe vas. După acest incident, meditând la cele petrecute, şi-a dat seama că Dumnezeu i-a vorbit prin acea furtună.

Anul 1748 devine astfel anul convertirii sale. În anul 1750 se căsătoreşte cu Mary Catlett, iar în anul 1755 renunţă la meseria de marinar, din cauza unei boli. Între anii 1755 şi 1760 lucrează drept colector de taxe în port. Newton îşi continuă studiile şi în anul 1764 îşi începe lucrarea de preot în Olney. În anul 1807, a decedat în Londra. Epitaful său este acesta: „Preot, odată infidel şi libertin, negustor de sclavi în Africa, a fost prin marea îndurare a Domnului nostru şi Salvatorului Isus Cristos, păstrat, restaurat, iertat, chemat să predice credinţa pe care s-a străduit atâta timp să o ignore”. Înainte de a muri a lăsat în urmă celebra frază: „Memoria mea aproape m-a părăsit, dar îmi amintesc două lucruri – că sunt un mare păcătos şi Christos este un mare Salvator.”

Foto: Wikimedia