Lucrările de restaurare ale mormântului lui Iisus au fost finalizate

411

Specialiștii care au lucrat la restaurarea mormântului lui Iisus în ultimele nouă luni au finalizat lucrările de restaurare, iar obiectivul va fi redeschis publicului astăzi, 22 martie.

Timp de 9 luni o echipă de 50 de oameni de știinţă au lucrat zi și noapte la restaurarea locului în care, potrivit tradiţiei creștine, se află mormântul lui Iisus. Este un moment important atât pentru lumea creștină cât și pentru cea știinţifică, deoarece monumentul a suportat o transformare totală, evitând astfel riscurile de prăbușire ale unor elemente și de asemenea, scoţând la lumină frânturi de istorie. Mai mult decât atât, este pentru prima data în ultimii peste 200 de ani când se poate vedea structura care se află deasupra mormântului, numită ediculul, notează Mediafax.

Lucrările au demarat anul trecut, după ce autorităţile israeliene au declarat Biserica Sfântului Mormânt ca fiind un loc nesigur pentru miile de turiști care o vizitează în fiecare an. În afară de lucrările de curăţare și conservare, era nevoie de consolidare și de o reţea de scurgere subterană pentru apa de ploaie și canalizare, potrivit coordonatorului lucrărilor, Antonia Moropoulou, profesoară la Universitatea Tehnică Naţională din Atena, notează Reuters.

Suma alocată pentru acest proiect a fost de 3,3 milioane de euro, total la care au contribuit confesiunea creștină greco-ortodoxă, cea armeană și cea româno-catolică din localitate, autorităţile iordaniene, Autoritatea Palestiniană, diferite firme și donatori anonimi. Echipa de cercetători a cheltuit deja cu 15% mai mult decât era prevăzut și se pare că, până la final, după realizarea monitorizării și cercetărilor care mai trebuie efectuate, aceste lucrări vor ajunge la un cost total de 6 milioane de euro, potrivit El Pais.

Ediculul a fost construit în anii 1809-1810, după un cutremur devastator. De atunci, au fost realizate restaurări parţiale, însă niciuna integrală, precum cea finalizată de curând. Disputele între diferitele confesiuni au făcut ca acest proiect să fie amânat zeci de ani, până anul trecut, când s-a constat că era vitală intervenţia restauratorilor pentru menţinerea acestui loc venerat de lumea creștină. „Suntem mândri de faptul că cele trei confesiuni au căzut de acord pentru a putea realiza acest lucru. Au arătat că într-adevăr sunt interesate de soarta mormântului și au transmis un mesaj de unitate, care ar trebui să fie un exemplu pentru toată lumea”, a declarat Moropoulou.

Un alt aspect important subliniat de coordonatoarea lucrărilor este faptul că s-au găsit vestigii de pe vremea împăratului Constantin, precum și elemente care atestă intervenţiile și lucrările de restaurare despre care se vorbește în anumite documente din secolele XIV și XVI.

Niciun articol afișat