Ateii negociază cât de insistenţi să fie

14

Oamenii pot fi buni şi fără religie, iar religia are prea multă influenţă. Acestea sunt cele două direcţii asupra cărora ateii prezenţi la o întrunire în SUA au căzut de acord. Despre cât de vehemenţi ar trebui să fie în exprimarea acestor opinii, s-a discutat însă aprins, fără să se ajungă la un consens.

   

    Nu mai puţin de 370 de atei, umanişti şi alţi sceptici religioşi s-au reunit weekendul trecut în Los Angeles pentru a participa la o dezbatere privind viitorul mişcării ateiste.

    Întâlnirea, sponsorizată de Consiliul pentru Umanism Secular, a atras participarea unui public predominant masculin şi de rasă albă, notează New York Times, evidenţiind totodată prezenţa unor figuri notorii ale ateismului contemporan, precum Richard Dawkins şi Sam Harris.

    Dezbaterea a fost dominată de tema exprimării credinţei atee şi a polarizat două tabere: cea a acomodaţioniştilor – ateii care încearcă să găsească un teren comun între ei şi religioşi – şi cea a confruntaţioniştilor – ateii care promovează strident diferenţele dintre credincioşi şi necredincioşi. Dacă pentru acomodaţionişti este importantă colaborarea cu cei religioşi în punctele comune, confruntaţionaliştii văd în alierea celor două tabere o formă de înjosire a ateismului, în contextul în care religia are deja prea multă influenţă.