De ce ştiu ateii mai multe despre religie

187

Sondajul Pew Forum, conform căruia ateii ştiu mai multe despre religie decât creştinii, a stârnit numeroase dezbateri. Multe voci opinează că ateii ştiu mai multe nu pentru că sunt mai inteligenţi sau mai educaţi, ci pentru că sunt o minoritate care polemizează cu adepţii diverselor religii.

    Sondajul Pew Forum, conform căruia ateii ştiu mai multe despre religie decât creştinii, a stârnit numeroase dezbateri. Multe voci opinează că ateii ştiu mai multe nu pentru că sunt mai inteligenţi sau mai educaţi, ci pentru că sunt o minoritate care polemizează cu adepţii diverselor religii.

    Minorităţile au o motivaţie mai puternică de a fi bine informate, susţine Jamelle Bouie, de la The American Prospect. „Minorităţile tind să ştie mai multe despre grupul majoritar decât viceversa". Este şi cazul ateilor. Minorităţile au o motivaţie naturală să afle mai multe despre majorităţi, mai ales atunci când anticipează că vor polemiza cu acestea, a afirmat şi Matthew Nisbet de la Big Think.

    Ateii sunt „convertiţi" la o nouă „religie", crede E. D. Kain, pe blogul The League of Ordinary Gentlemen. Mulţi dintre ei au ales conştient să respingă religia şi, la fel cum o persoană care se converteşte la creştinism doreşte să înveţe mai mult despre religia aleasă decât cei născuţi creștini, ateii vor să înveţe mai mult despre noua lor „religie". Astfel ei ajung în situaţia de a şti mai multe şi despre creştinism sau alte religii decât unii credincioși.

    Mulţi dintre cei care susţin că religia este o păcăleală devin obsedaţi de acest subiect şi petrec destul de mult timp pentru a găsi argumente împotriva religiei, a declarat Daniel Larison de la The American Conservative. De obicei, ateii aleg anumite detalii, superficial cunoscute sau înţelese, pentru a-i ironiza pe creştini, crede Larison.