Ideea unui acomodaţionist: reclame pentru valori (VIDEO)

172

Cum ar fi dacă talentul alchimic al creatorilor de publicitate ar fi folosit și în scopuri mai nobile decât convingerea consumatorilor că „cel mai nou detergent pentru podele, acum și cu parfum de portocale de Sicilia", este exact ceea ce aveau ei nevoie?

Alain de Botton, un cunoscut autor ateu acomodaţionist și co-fondatorul organizaţiei The School of Life, este cel care propune acest exerciţiu de imaginaţie, sub forma unei invitaţii de a crea prima Agenţie de Advertising Etic. Ideea pe care Botton o descrie într-un editorial publicat pe Huffington Post este aceea a unui „proiect cu adevărat grandios și nobil: acela al străduinţei de a deveni cea mai bună versiune a propriei noastre persoane”.

Advertising pentru virtuţi

Cum ar fi dacă advertising-ul ar fi folosit pentru lucruri de care chiar avem nevoie, se întreabă Botton. Cum ar fi dacă această agenţie ar crea „prezentări frumoase ale celor mai importante idei din jurul nostru.” Ideea lui Botton este aceea a unei campanii publicitare care să promoveze virtuţile de caracter aplicabile sau relevante pentru vieţile noastre. Autorul include în plan 6 virtuţi: bunătatea, răbdarea, umilinţa, generozitatea, curajul și umorul.

Rămânând arondat relativismului postmodern, Botton recunoaște că spre deosebire de societăţile marcate de influenţa Greciei antice sau a creștinismului medieval, când oamenii „știau cu exactitate care sunt virtuţile de caracter”, lumea de astăzi „nu va ajunge niciodată la o listă concretă” pentru că este „prea departe pe drumul relativismului”. Totuși, punctează Botton „asta nu contează așa de mult. Mult mai important decât să definim virtuţile, este să ne punem în mișcare încercând să trăim măcar câteva dintre ele. E absurd să ne imaginăm că cineva ar putea să spere măcar să identifice șapte sau opt sau 15 reguli de bună purtare care să răspundă la orice întrebare care s-ar putea ivi cu privire la modul în care fiinţele umane pot trăi împreună,” a mai spus autorul.

Există o problemă

În ceea ce privește dificultăţile acestei provocări, Botton subliniază că acestea ar consta în spargerea clișeelor vizuale: „Adevărata dificultate cu ideile care stau la baza unor virtuţi precum iubirea sau compasiune nu este aceea că ele par surprinzătoare sau ciudate, ci tocmai că par mult prea evidente: tocmai faptul că sunt rezonabile și universale le răpesc puterea.” De aceea, Botton susţine că sarcina creatorilor de publicitate ar fi să găsească noi căi pentru a capta atenţia cu privire la „ideile obositor de familiare, și totuși de o importanţă critică”.

Miza acestei campanii este una cu implicaţii foarte profunde, remarcă autorul. „Ateii tind să îi compătimescă pe membrii societăţilor dominate de religie, pentru abundenţa propagandei pe care trebuie să o suporte. Ei trec însă cu vederea ‘apelurile la rugăciune’ la fel de puternice și constante, venind pe filieră comercială. „Nu suntem niciodată departe de un mesaj care ne invită să cumpărăm ceva,” rezumă Botton.

Spre o publicitate pluralistă

În consecinţă, ceea ce propune autorul este crearea unui sistem de „publicitate pluralistă”, una care să promoveze și produse comerciale, dar și produse culturale. Aceasta, spune Botton, fiindcă dacă vom ajunge să „ne gândim mai des la curăţenie sau la chipsuri, decât la rezistenţă sau dreptate, vina nu este doar a noastră. Este și vina faptului că aceste două virtuţi cardinale nu sunt, în general, în poziţia de a deveni clienţii unei agenţii de top. Până acum…”

Agenţia pe care o are în minte Botton ar urma să selecteze anual, pe baza unui sondaj electronic, câte șase virtuţi care să fie promovate de creatorii cu ambiţii morale înalte, care nu sunt vandabile în capitalism.

Foto: Impact Hub