Se îndreaptă ateismul american către o schismă?

151

E posibil ca, în scurt timp, să se vorbească despre Marea Schismă a ateismului? Editorialistul The Guardian, Peter McGrath, încearcă să anticipeze un răspuns.

„În lumea pasională a ateismului american, veninul care este de obicei îndreptat spre credincioși a fost acum îndreptat spre ramura greșită a ateilor," scrie McGrath în debutul articolului său.

Este vorba despre ateismul+ care, potrivit site-ului oficial se dorește a fi o mișcare a oamenilor care vor să discute „despre felul în care religia afectează întreaga lume și pot să aplice scepticismul și gândirea critică în cazul a orice, inclusiv în cazul problemelor sociale precum sexismul, rasismul, problemele GLBT, politica, sărăcia și infracţionalitatea."

Din descrierea lui McGrath reiese însă că ateismul+ este o paradigmă a ateismului care înglobează opinii de factură politică, pe care nu toţi ateii le împărtășesc. Fondatorul mișcării, bloggerul Jen McCreight (cel care a lansat și Boobquake) este foarte sensibil la comentariile care denotă o opinie contrară celei pe care o susţine el. Din acest motiv au apărut și disensiunile. Deși site-ul oficial funcţionează deocamdată doar ca forum, acesta a adunat deja un volum impresionant de injurii adresate de ateii+ celorlalţi atei.

Editorialistul apreciază, într-o notă de umor, că dacă ateii au început să se anatemizeze reciproc pe Internet, poate că ar trebui să fie introdus un nou termen: „inatema".