Ateul Richard Dawkins sprijină răspândirea Bibliei în şcoli

428

Ateul de renume mondial Richard Dawkins sprijină misiunea Departamentului pentru Educaţie a Angliei, de a se asigura că fiecare şcoală publică din ţară are o copie a traducerii din 1611 a Bibliei King James.

Cărţile au fost distribuite în şcolile de stat odată cu celebrarea aniversării a 400 de ani de la apariţia traducerii. În timp ce unii au susţinut cu entuziasm acest obiectiv, alţii spun că este nedrept pentru cei care au alte credinţe decât creştinismul.

„Aceasta nu este pur şi simplu o piesă de literatură, este Sfânta Scriptură a unei religii anume”, a declarat Terry Sanderson, preşedintele Societăţii Naţionale Seculare. „Este într-adevăr treaba Guvernului să promoveze o anumită religie în şcoli, când din ce în ce mai multe sunt inter-confesionale?”

Dar Dawkins sprijină planul de distribuţie. Autorul şi biologul evoluţionist chiar a mers până la a spune că ar fi donat pentru proiect dacă i s-ar fi oferit posibilitatea. El are două motive pentru a face acest lucru.

În primul rând, pentru el, Biblia este o carte care ar trebui citită pentru valoarea ei literară, „orice vorbitor nativ de limba engleză, care nu a citit niciodată un cuvânt din Biblia King James, este un barbar”, a scris Dawkins într-un editorial pentru The Guardian.

„Am un scop pentru care doresc să contribui la proiect”, a scris el. „Oamenii care nu cunosc bine Biblia au fost păcăliţi să creadă că este un bun ghid pentru moralitate … am auzit chiar că fără Biblie, ca o busolă morală, oamenii nu ar avea nicio reţinere faţă de crimă, furt şi haos. Cea mai sigură cale de a te trezi din acest fals dăunător este de a citi Biblia.”

Dawkins a menţionat că multe dintre evenimentele sângeroase şi războaiele din istoria Angliei au fost rezultatul unor ciocniri religioase şi a argumentat că, dacă oamenii ar citi Biblia, nu ar vedea-o ca pe un ghid moral.

Costul estimat pentru a oferi aproape 24.000 de Biblii pentru toate şcolile primare şi secundare susţinute de stat este de peste 400.000 de euro, și este acoperit prin donaţii caritabile.