Richard Dawkins: Bebeluşii nenăscuţi sunt „mai puţin umani” decât porcii adulţi

165

Profesorul ateu Richard Dawkins a provocat o adevărată furtună de comentarii pe contul său de Twitter, după ce a sugerat că bebeluşii nenăscuţi sunt „mai puţin umani" decât porcii adulţi.

„Cu respect pentru acele semnificaţii ale umanităţii care sunt relevante pentru aspect moral al avortului, orice fetus este mai puţin uman decât un porc adult," a scris Dawkins pe 13 martie.

Încercând să explice raţionamentul său, Dawkins a mai adăugat că nu a vrut să sugereze prin asta că porcii au ADN uman, ci doar pune la îndoială faptul că moralitatea ar avea vreo legătură cu avortul.

„Cea mai importantă întrebare care ţine de moralitatea avortului este dacă fetusul simte durerea. S-ar putea ca cei avortaţi târziu să simtă durerea, dar nu trebuie să fii om pentru asta," citează Christian Post.

Argumentul biologului evoluţionist cum că fetuşii nu ar fi pe deplin umani nu a fost înţeles de mulţi oameni, care i-au criticat poziţia sau pur şi simplu au spus că nu îi înţeleg logica. Răspunsul lui Dawkins pentru ei a fost: „Încearcă mai tare (să înţelegi)".

Wesley Smith, de la Discovery Institute's Center on Human Exceptionalism a spus imediat că raţionamentul biologului este o „prostie", chiar şi din perspectivă biologică. „Toate mamiferele simt durere. Această «abilitate»nu are nimic de-a face cu umanitatea, nici din punct de vedere biologic, nici moral," a scris el pe Twitter.