Egiptul avertizează că drepturile femeilor ar putea distruge societatea

105

Frăţia Musulmanilor a avertizat de curând că o posibilă declaraţie ONU pentru drepturile femeilor ar putea distruge societatea egipteană, permiţând femeilor să călătorească, să lucreze sau să folosească contraceptive fără permisiunea soţilor.

Partidul islamist al preşedintelui Mohamed Morsi a scos în evidenţă 10 motive pentru care ţările musulmane ar trebui să respingă şi să „condamne" declaraţia pe care Comisia ONU pentru Statutul Femeii vrea să o „negocieze" până vineri.

Egipt, alături de Iran, Rusia şi Vatican au ameninţat să intervină în proces, obiectând la capitolele despre sexualitate, reproducere şi drepturile homosexualilor.

Frăţia Musulmană se teme că declaraţia ar da „femeilor drepturi depline să depună plângeri la poliţie împotriva soţilor, acuzându-i de viol sau hărţuire sexuală, obligând autorităţile competente să dea pedepse soţilor, similiare cu cele prescrise pentru viol sau agresiune sexuală înfăptuită de un străin," scrie Reuters.

Egiptul a propus un amendament care să permită ţărilor să nu implementeze declaraţia dacă aceasta se suprapune legilor naţionale, sau valorilor culturale şi religioase, dar experţii spun că asta ar submina întreaga declaraţie.