Un psiholog irlandez preconizează înlocuirea religiei cu ateismul

292

Un psiholog irlandez readuce în atenţia publicului interesat de fenomenul religios o ipoteză pe cât de vehiculată, pe atât de contestată: dispariţia religiei.

Nigel Barber, biopsiholog şi autor al cărţii Why atheism will replace religion e convins că pe măsură ce situaţia materială a oamenilor se îmbunătăţește, disponibilitatea lor de a crede și de a fi reverenţioși faţă de o fiinţă supranaturală scade. De aceea, susţine el, în ţările bogate ateismul înflorește, și va continua să prospere până acolo încât oamenii religioși vor deveni o minoritate.

Barber a ajuns la această concluzie după ce a analizat credinţele religioase ale oamenilor din 137 de ţări. Studiul lui a inclus măsurarea produsului intern brut (PIB) al ţării, preţurile locale şi indicele de dezvoltare umană (HDI); pe baza acestor date, dr. Barber a ajuns la concluzia că o ţară de nivel mediu se va transforma într-o societate laică până în 2041.

El consideră că, atunci când posesiunile materiale sunt suficiente pentru a le acoperi necesităţile individuale, oamenii nu mai au nevoie să-şi pună nădejdea în influenţe supranaturale. Dar religia va suferi un declin nu numai pentru că oamenii devin mai înstăriţi, ci şi ca urmare a creşterii calităţii vieţii, reducerii incidenţei bolilor grave, educaţiei mai bune şi traiului în ţări care se preocupă de bunăstarea locuitorilor lor.

Altfel spus, oamenii vor înceta să mai creadă în Dumnezeu pentru că nu vor mai avea nevoie de credinţă. Concepţia lui se bazează pe ipoteza că religia a apărut şi s-a răspândit pentru a-i ajuta pe strămoşii noştri să suporte anxietatea şi nesiguranţa.

Azi, credinţa în supranatural este în declin, deoarece tot mai mulţi oameni obişnuiţi se bucură de un nivel de viaţă decent şi de relativă siguranţă în ceea ce priveşte sănătatea şi latura financiară, spune Barber și aduce drept argument câteva statistici din anul 2007, care arătau că în Africa sub-sahariană, de exemplu, aproape că nu există ateism, în timp ce, în Europa, societatea se laicizează vizibil: în Suedia, 64% din locuitori declară că nu cred în divinitate, 48% dintre danezi sunt atei, ca şi 42% dintre germani şi 44% dintre francezi.

Constatarea lui Barber trebuie să integreze și statisticile care arată tendinţa oamenilor de a se îndepărta mai degrabă de instituţiile religioase, nu și de religie (spiritualitate) în sine.

În plus, în privinţa cauzelor, există și opinii care evidenţiază alte motivaţii decât cele utilitariste. (Cred dacă îmi e util, nu cred dacă nu îmi e util). „Incapacitatea creştinismului de a-şi transfera valorile către noile generaţii a fost provocată de propria îndoială, care a scos treptat creştinismul din sfera religiei şi l-a cantonat în sfera eticii”, scria Norel Iacob într-un material publicat în ediţia de martie 2010 a revistei Semnele timpului. „Creştinismul fără o credinţă vie şi transformatoare în Iisus Christos, alături de o convingere a existenţei păcatului şi a nevoii omului şi a planetei de a fi recreaţi, nu mai are identitate.”