Colecţia unui adventist, despre regrete: „Reflectă” (Video)

2804

Dacă există un loc în lume unde regretele ar trebui să se stimtă la ele acasă, acela este închisoarea. Nu-i de mirare deci că fotograful Trent Bell a ales o închisoare pentru a realiza cea mai recentă colecţie foto a sa.

Sub titlul „Reflectă: Scrisorile deţinuţilor către sinele lor mai tânăr”, artistul adventist a reunit fotografiile și scrisorile pe care 12 deţinuţi din penitenciarul de stat Maine, din SUA, le-au scris într-un exerciţiu de imaginaţie, sinelui lor mai tânăr.

Bell a decis să alcătuiască această colecţie în 2013, la doar câteva zile după ce a aflat că un prieten care frecventa aceeași biserică a fost condamnat la 36 de ani de închisoare. Acest prieten era căsătorit și tată a patru copii.

Condamnarea lui a fost o veste șocantă pentru membrii comunităţii din care făcea parte bărbatul, iar pentru Trent a fost ca un apel la conștientizare: o singură decizie proastă poate schimba radical nu doar viaţa ta, ci și pe a celor din jurul tău.

După ce a finalizat colecţia foto, care constă în suprapuneri de text și imagine, Bell mărturisea că s-a simţit copleșit el însuși de încărcătura emoţională a proiectului.

Iar vizitatorii expoziţiei care a urmat au simţit și ei această încărcătură. Tatăl celui mai tânăr deţinut fotografiat mărturisea că își recunoaște fiul în fotografie „e atât de sincer, e el însuși”.

Fotograful plănuiește să extindă proiectul și asupra altor subiecte care au potenţialul de a genera discuţii constructive. El declara pentru Adventist Review că dragostea pe care i-au sădit-o în inimă părinţii temători de Dumnezeu a fost aceea care l-a inspirat în acest proiect. Următorul obiectiv al lui Bell este acela de a transforma colecţia într-un documentar.