Reprezentanţii Spitalului Adventist răspund cititorilor ST

944

Vestea că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Asociaţia pentru Suport și Iniţiativă au decis să înfiinţeze împreună un Spital Oncologic la Tîrgu Mureș a fost apreciată de peste 1.000 dintre cititorii care ne urmăresc pagina de Facebook. Câteva zeci dintre aceștia s-au exprimat prin comentarii, încurajând, mustrând chiar sau doar căutând răspuns la întrebările lor.

În întâmpinarea nevoii de claritate, am adunat cele mai frecvente întrebări ale cititorilor noștri și le-am adresat celor mai în măsură să ofere răspunsuri: reprezentanţilor Spitalului Adventist. Iată, așadar, care au fost cele mai frecvente 5 întrebări legate de viitorul spital și ce informaţii oferă echipa de management a acestuia.

1. De ce aţi optat pentru un spital oncologic, și nu unul cu altă specializare?

Prof. dr. Leonard Azamfirei: Patologia oncologică este foarte frecventă, fiind a doua cauză de mortalitate în România. Sistemul de îngrijiri medicale oncologice este subdimensionat în România, nevoile fiind în creștere. Există metode moderne de diagnostic și tratament care se aplică în centrele oncologice de tradiţie, mai puţin însă în România, fiind a doua cauză de mortalitate în România. Sistemul de îngrijiri medicale oncologice este subdimensionat în România.

2. De ce aţi ales să construiţi spitalul la Tîrgu Mureș?

Prof. dr. Leonard Azamfirei: Locaţia centrală, faptul că Tîrgu Mureșul este un centru medical recunoscut la nivel naţional, de tradiţie, precum și un centru academic medical cu numeroase contacte internaţionale, sunt argumentele principale ale alegerii noastre.

3. Cine va putea fi tratat la acest spital, doar adventiștii? Sau și oameni de alte confesiuni?

Remus Benţa, președinte, Asociaţia pentru Suport și Iniţiativă (ASI) România: Vom oferi servicii integrate de medicină preventivă și curativă, alături de consiliere psihologică și spirituală, fără a face nicio discriminare de statut social, etnie sau religie. Accesibilitatea este una dintre valorile asumate în declaraţia de misiune a Spitalului Adventist.

4. Cum vor fi costurile de tratament? Dacă standardele spitalului vor fi occidentale, la fel vor fi și preţurile?

Prof. dr. Leonard Azamfirei: Cheltuielile standard de îngrijire vor fi asigurate prin contractul de servicii medicale pe care spitalul îl va încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate, precum și prin programele de oncologie finanţate de Ministerul Sănătăţii. Vor fi și programe de asistenţă socială pentru pacienţii cu dificultăţi financiare majore.

5. De ce se numește Spitalul „Adventist”? Care este legătura dintre religie și medicină?

Ștefan Tomoiagă, președinte, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România: Încă de la începuturile ei, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a acceptat responsabilitatea de a-L face cunoscut lumii pe Hristos și prin acţiuni practice şi crede că aceasta include obligaţia morală de a păstra demnitatea umană prin obţinerea unui nivel optim de sănătate fizică, mintală şi spirituală. Spitalul Adventist din România se alătură astfel celor peste 175 de spitale și 351 de clinici ce fac parte din sistemul adventist de sănătate din întreaga lume. Credem că a ajuta semenul în nevoie este religia pusă în practică.