Statul american dă în judecată un spital, într-un caz centrat pe Sabat

2098

Autorităţile din SUA au dat în judecată un spital american care a refuzat să-i creeze unei asistente adventiste condiţiile pentru a-şi respecta religia, după ce aceasta a solicitat să aibă liberă ziua de Sabat (de vineri seară până sâmbătă seară).

Comisia pentru Egalitatea de Șanse la Angajare, o agenţie guvernamentală a Statelor Unite, a dat în judecată North Memorial Health Care, sub acuzaţia că a negat dreptul asistentei Emily Sure-Ondara la condiţii în care să-şi poată practica religia.

Spitalul a retras oferta de muncă pe care i-o făcuse în scris asistentei, după ce aceasta a precizat, înainte de a-şi începe activitatea, că solicită să fie liberă de îndatoriri de serviciu de vineri seara până sâmbătă seara. Comisia de stat spune că femeia nu avea obligaţia să își notifice angajatorul cu privire la religia ei înainte de angajare, însă că angajatorii au obligaţia să le creeze angajaţilor condiţii să-şi poată practica religia, indiferent de momentul la care fac această solicitare.

Biserica Adventistă, care deţine o reţea mondială de spitale, care, desigur, funcţionează și sâmbăta, consideră că este o chestiune de conștiinţă personală dacă un angajat în industria sănătăţii lucrează sau nu sâmbăta, a declarat Todd R. McFarland, consilier general asociat în cadrul Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste. „Deși anumite tipuri de activităţi sunt în mod evident necesare în cadrul unui spital, în spitalele neadventiste nu toată munca depusă sâmbăta este strict necesară”, a spus McFarland într-un interviu acordat publicaţiei Adventist Review.

„Chiar și în cazurile în care munca în timpul Sabatului este necesară, situaţia este departe de a fi ideală,” a mai spus consilierul. „Este perfect adecvat ca un membru al bisericii să solicite adaptarea condiţiilor de muncă și ca un angajat să o asigure, în măsura în care acest lucru nu ar destabiliza instituţia respectivă,” a conchis McFarland.

Între timp, asistenta a găsit un loc de muncă adecvat cerinţelor ei, însă comisia de stat continuă acţiunea împotriva spitalului, argumentând că, în timpul procesului de recrutare, managementul acestuia a acţionat nerespectuos, chiar umilitor faţă de femeie, mai ales că asistenta exprimase concesia de a lucra totuși sâmbăta.