(A) Unde greșesc bărbaţii într-o relaţie

87619

La fel ca femeile, și bărbaţii au modurile lor caracteristice de a greși într-o relaţie. Sunt moduri deseori născute pe fondul diferenţelor dintre sexe, greșeli pe care le fac de multe ori fără să își dea seama, dar care, dacă nu sunt evitate sau corectate, pot influenţa distructiv cuplul.

Una dintre greșelile grave, dar ușor de îndreptat pe care bărbaţii le fac adesea în relaţie este că nu îi oferă partenerei gradul de empatie de care ea are nevoie. Aceasta, deoarece psihicul bărbaţilor funcţionează diferit de cel al femeilor. „Bărbaţii au un mod de gândire logic, îndreptat spre rezolvarea problemelor. (…) Când o femeie vorbește despre problemele ei, un bărbat o întrerupe continuu, pentru a-i oferi soluţii”, scrie Allan Pease în cartea sa despre diferenţele dintre sexe, De ce bărbaţii nu știu să asculte, iar femeile nu pot citi hărţi (p. 164). Oricât de bune ar fi intenţiile bărbatului de a rezolva problema ridicată de parteneră, o astfel de abordare poate naște conflicte, pentru că femeia nu caută în primul rând o soluţie, ci dorește, mai presus de a găsi o rezolvare, să fie ascultată și înţeleasă. „O femeie se descarcă de stres vorbind despre problemele ei. Ea vrea să fie ascultată, nu reparată”, explică Pease.

Bărbaţii au, de asemenea, tendinţa de a-și ascunde vulnerabilităţile și sentimentele sub o mască de putere. Acest lucru se întâmplă și pentru că, încă de mici, sunt încurajaţi să nu își arate slăbiciunile și li se repetă adesea că bărbaţii adevăraţi nu plâng, ei sunt puternici și nu lasă să li se citească pe chip emoţiile. Femeile, pe de altă parte, sunt crescute cu o mentalitate diametral opusă și simt nevoia să vorbească despre sentimente. Drept urmare, tendinţa bărbaţilor de a nu își împărtăși vulnerabilităţile sau emoţiile, de teama de a nu părea slabi, le determină în final pe partenerele lor să se simtă ţinute la ușa inimii lui. „Femeia simte că nu are parte de legătura strânsă pe care și-ar dori să o aibă cu soţul ei. Când acesta este retras, ea simte că el o părăsește”, explică dr. psiholog Albert Maslow, pentru Web MD. De altfel, expertul punctează că împărtășirea sentimentelor profunde, a temerilor sau a slăbiciunilor nu este nicidecum un act de lașitate. „Deschiderea presupune asumarea unui risc, iar acest lucru necesită curaj”, explică el.

În orice relaţie, colaborarea între parteneri și tratarea de la egal la egal sunt necesare, mai ales în contextul în care femeile și bărbaţii sunt fiinţe complementare. Atunci când bărbaţii se plasează însă în poziţia de putere, privând partenera de dreptul ei de a lua propriile decizii, el distruge echitatea și sprijinul mutual în relaţie. Iar astfel apar conflicte care o pot îndepărta pe parteneră. „Ei încearcă să obţină ce vor prin atitudine dominatoare. Dar nu e vorba de a face cereri sau a încerca să se impună. Femeile se vor îndepărta de aşa ceva”, explică dr. Maslow. O astfel de atitudine nu este benefică nici măcar pentru cel care o adoptă, susţine dr. psiholog Gloria Vanderhorst. „Cea mai bună variantă a noastră se naște în contextul relaţiilor noastre cu ceilalţi, nu ca entitate independentă”, explică experta pentru Web MD.

Nici extrema cealaltă, a bărbatului fără coloană vertebrală, nu este de preferat, punctează Dave Elliot, consilier în relaţii, într-un articol pentru Your Tango. Femeile au nevoie să se simtă în siguranţă alături de bărbatul pe care îl aleg drept partener, lucru pe care un bărbat „insipid” nu il poate oferi.

Dacă, la începutul relaţiei, bărbaţii își copleșesc practic partenera cu atenţie, complimente și laude, aceste comportamente se răresc în timp, odată ce ei devin tot mai confortabili în relaţie. Iar aceasta este o altă greșeală a bărbaţilor, ce poate fi fatală pentru cuplu. „De fiecare dată când eșuezi în a o face să se simtă specială și pui ceva sau pe altcineva înaintea ei, pentru un timp îndelungat… apar problemele la orizont”, scrie Elliot.

Pe termen lung, evitarea acestor greșeli cu potenţial fatal pentru o relaţie poate aduce mult visata armonie de cuplu și poate deschide porţile către un drum comun în viaţă. Desigur, ambii parteneri trebuie să înţeleagă și să accepte diferenţele dintre ei, precum și să lucreze asupra propriei persoane pentru a clădi o relaţie ce trece testul timpului. Tocmai de aceea am dedicat un articol separat şi femeilor care vor să înţeleagă mai bine universul masculin și să descopere care sunt greșelile tipic feminine pe care le fac și care pot eroda, iar în final distruge un cuplu.

Iar dacă v-aţi decis că sunteţi dispuși să munciţi pentru a consolida o relaţie armonioasă, mai e doar un pas până la ziua în care veţi sărbători începutul vieţii împreună. Și, pentru ca amintirea și emoţiile acestei zile, în care vă veţi promite să fiţi împreună la bine și la greu, să rămână vii, Wedding Time vă pune la dispoziţie servicii profesioniste de filmare, fotografiere și transmisiune live a nunţii. Din pasiune pentru dragostea sinceră și pentru imagine, echipa Wedding Time se deplasează cu drag și bucurie la nunta voastră, oriunde ar fi. Pentru că își doreşte ca fiecare cadru filmat și fiecare fotografie să vă reamintească cât de fericiţi aţi fost, sunteţi și veţi fi împreună!