Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ia în piept bolile mintale

312

„Bolile mintale nu ţin cont de persoană, nici măcar în cazul adventiștilor”, spune Peter Landless, directorul Departamentului de Sănătate al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel mondial.

În ultimii ani, numărul de pacienţi cu boli mintale a crescut peste tot în lume, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a notat o creștere chiar și printre tineri de 14 ani. Recunoscând acest risc, Departamentul de Sănătate din Diviziunea de Sud Asia-Pacific concepe programe pentru a-i ajuta pe membrii bisericii să facă faţă unor astfel de probleme, inclusiv pe subiecte sensibile, cum este suicidul.

„Noile iniţiative sunt gândite să îi înveţe pe indivizi cum să reziste atunci când se găsesc în astfel de circumstanţe, oferindu-le un set de unelte pentru a ști cum să reacţioneze”, au declarat liderii regionali. Concentrându-se prima dată pe ceea ce se mai numește „Fereastra 10/40” și care descrie o regiune a lumii cu o populaţie densă unde creștinii sunt o minoritate, Biserica Adventistă din Diviziunea de Sud Asia-Pacific a antrenat deja câteva echipe în cele 11 uniuni ale sale.

„Ne așteptăm ca aceste echipe să le împărtășească membrilor bisericii informaţiile despre cum să ajungi la o stare mintală funcţională, cum să îţi crești stima de sine și încrederea și cum să te reconectezi puternic cu Iisus”, au mai spus liderii bisericii. Ei au mai explicat că trainingul a inclus și cursuri despre administrarea a diverse teste de personalitate prin care voluntarii își pot da seama care ar fi măsurile potrivite pentru fiecare membru în parte. Pe lângă aceasta, Departamentul de Sănătate lucrează cu instituţiile bisericii, printre care și școli, la realizarea unor protocoale și proceduri standard de urmat atunci când apar astfel de cazuri.

De asemenea, echipele au primit instructaj despre cum să ofere prim ajutor psihologic victimelor dezastrelor naturale, ale violenţei, violului și orice fel de brutalităţi”, au mai precizat liderii bisericii. Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) și-a trimis lunile trecute propriii profesioniști în boli mintale, în Sint Maarten, Caraibe, într-un efort susţinut de a-i ajuta și în acest fel pe rezidenţii insulelor caraibiene care au fost lovite de trei uragane în 2017.

Mai mult de 80% din locuinţele de pe insule rămân în continuare distruse. Recuperarea a fost lentă, iar vieţile de familie rămân profund afectate. „Imediat după furtună, ADRA a răspuns cu apă, mese calde în fiecare zi, transport de bunuri, kituri pentru igienă. (…) Dar vezi cum oamenii afectaţi încă sunt în procesul de a-și reconstrui vieţile. Mulţi sunt fără job, iar vieţile lor nu s-au așezat, așa că ADRA continuă să ofere asistenţă în Sint Maarten”, a declarat Alexander Isaacs, directorul ADRA Caraibe.

Ministrul sănătăţii, dezvoltării și muncii din Sint Maarten a mulţumit ADRA atât pentru ajutorul oferit imediat după dezastru, cât și pentru introducerea unui model de cum să trăiești sănătos în comunitate, pe care guvernul ar avea de gând să îl implementeze mai departe.