Curte daneză decide în favoarea unui profesor concediat din cauza Sabatului

356

Comisia daneză pentru Tratament Echitabil i-a dat câștig de cauză unui profesor de liceu de confesiune adventistă care fusese concediat pentru că refuzase să participe la un eveniment de promovare a școlii organizat într-o sâmbătă.

Profesorul de educaţie fizică fusese somat de angajatorii săi să participe la un eveniment al porţilor deschise, care avea să promoveze școala ca o instituţie pentru care studiile de educaţie fizică sunt de importanţă vitală. Administratorii școlii, care erau la curent cu orientarea religioasă a profesorului, au insistat ca acesta să participe personal, fiind singurul profesor a cărui specializare este educaţia fizică.

Profesorul, a cărui identitate este protejată prin lege, a declarat că Sabatul nu a fost niciodată până atunci o problemă. În ocazii anterioare a reușit să găsească întotdeauna un suplinitor care să îl înlocuiască la evenimente. Și în ocazia respectivă, dascălul pregătise o descriere detaliată pe care să o prezinte profesorul înlocuitor și, de asemenea, instruise câţiva elevi mai mari care aveau să participe și să ajute la eveniment.

Comisia daneză pentru Tratament Echitabil a decis că școala a încălcat prevederile Actului pentru Tratament Echitabil atunci când a purces la concedierea profesorului de educaţie fizică, iar presa daneză a preluat informaţia și a adus-o înaintea publicului. Mai multe instituţii de presă au tratat pe larg subiectul, la fel cum au făcut și Comisia Naţională de Apeluri și cel mai important ziar de etică și religie, Kristeligt Dagblad.

Reprezentanţii Bisericii Adventiste din Danemarca l-au ajutat pe profesor pe parcursul procesului, încheiat cu obligarea școlii de a despăgubi, în termen de 14 zile, profesorul discriminat.

„Mă simt ușurat că acest caz a fost încheiat în favoarea noastră”, a declarat Thomas Mueller, președintele Bisericii Adventiste din Danemarca, citat de Adventist Review. „Acest verdict va fi o încurajare pentru alţi membri ai bisericii noastre să rămână fideli convingerilor lor. Sabatul este un dar preţios și o binecuvântare pe care e bine să o apărăm”, a mai spus Mueller.

Mesajul pe care Comisia pentru Tratament Echitabil l-a transmis angajatorilor prin hotărârea dată este că „trebuie să găsească modalităţi rezonabile de a face loc convingerilor și practicilor religiose ale angajaţilor lor”, a declarat și Lasse Bech, director de Relaţii Publice și Libertate Religioasă în cadrul Bisericii Adventiste. Multe locuri de muncă, a spus Bech, se promovează ca instituţii care consideră valoroasă diversitatea religioasă și etnică. „Doar câţiva dintre angajatori sunt mai puţin toleranţi”, a spus el, „însă rareori există cazuri în care cineva să își piardă slujba din cauza religiei sale.”