Biserica Anglicană hirotonește prima femeie episcop

424

În ciuda unei ample mișcări de opoziţie din partea tradiţionaliștilor, Biserica Anglicană a hirotonit luni prima femeie episcop. Libby Lane are 48 de ani și a fost numită episcop de Stockport.

Numirea sa vine la cinci luni după ce Biserica Anglicană a votat admiterea femeilor ca episcopi, punând astfel capăt unei neînţelegeri interne ce durează de decenii. Cel puţin, așa este în teorie. În practică, nu s-ar putea spune că s-a ajuns la o reconciliere, cât timp există o parte a bisericii care încă se opune.

Mai mult decât atât, în timp ce ţări precum Statele Unite, Canada sau Australia au numit deja de mai mult timp femei ca episcopi, numirea lui Lane în inima anglicanismului va trimite un mesaj puternic ţărilor care încă se opun, precum Nigeria, scrie AFP.

Problemele interne ale Bisericii Anglicane sunt însă departe de a fi rezolvate în Anglia. Femeile care vor fi numite ca episcopi se vor lovi de discriminare la nivelul clerului pe care îl vor conduce, în timp ce preoţii care se vor afilia cu ele vor fi puși și ei pe lista neagră a tradiţionaliștilor. Prin urmare, biserica prevede ca parohiile care refuză, pe baza convingerilor teologice, să fie conduse de o femeie să fie administrate în continuare de un bărbat.

„Faptul că viaţa ei Îl are în centru pe Iisus, că este calmă și determinată să slujească biserica și comunitatea o face o voce minunată”, a declarat reverendul Justin Welby, care face parte din conducerea Bisericii Anglicane, alături de arhiepiscopul de Canterbury, care și el susţine decizia, una care ar trebui să apropie biserica de englezii de rând, uimiţi că biserica a rămas blocată în problemele de sex.

Opoziţia însă nu este încă diluată. Chiar la ceremonia de hirotonire, reverendul Paul Williamson, din Londra, a întrerupt procesiunea, strigând: „Așa ceva nu se găsește în Biblie”, scrie Christian Post. Până la urmă, experienţa de acum înainte a acestei femei va arăta cât de pregătită a fost, de fapt, biserica pentru această reformă.